Köttinspektionen Dans

×

Sedan 2016 har vi som driver Köttinspektionen Dans presenterat och upplåtit lokalen till en mängd konstnärliga praktiker, föreställningar och interventioner som på olika sätt experimenterar med dans och koreografi som konstform, politik och relation. Konst är för oss en nödvändigt fri plats för mänsklig kommunikation och aktivitet där vi får rum att experimentera med samvaro och deltagande, och som plattform vill vi agera stärkande för konstpraktiker som väljer den osäkra vägen framför den säkra, som låter mod leda vägen. Att utgå från tillit till såväl publik som konstverk och konstnär är viktigt för oss. Vi vill att Köttinspektionen ska vara en frizon bortom nutidens logik som ofta fokuserar kontroll, resultatet och mätbarhet. Vi vill erbjuda en plats och miljö där konstnärer kan få ro att utforska det oprövade, hoppfulla, högmodiga eller kraschade. 

Vi vill att Köttinspektionen ska vara en plats där olika konstnärliga praktiker kan mötas, utmanas och utvecklas, och bjuder främst in konstnärskap som från olika horisonter arbetar processbaserat på plats i lokalen. Även i de fall vi bjuder in “färdiga” gästspel, har vi för avsikt att låta det vara högt i tak för experiment och omformulering, så att föreställningens format och innehåll kan formas specifikt för det publika mötet just på Köttinspektionen. 

 

TILLGÄNGLIGHET PÅ KÖTTINSPEKTIONEN

Köttinspektionen erbjuder hörslinga, kontakta oss inför ert besök. Lokalen är till större del tillgänglig för besökare i rullstol eller permobil. Hela lokalen är belägen i markplan, ytterdörren kan hissas upp och ramper finns till trösklar. Däremot saknas tillgänglighetsanpassad toalett. Vi arbetar för att i samarbete med fastighetsägaren åtgärda detta.

Våra programpunkter är alltid kostnadsfria. Välkomna!

Köttinspektionen Dans är en plattform för experimentell dans och koreografi i Uppsala, kuraterad av koreograferna Tove Salmgren och Kajsa Wadhia. Köttinspektionen delas och drivs av Konstkollektivet HAKA, teatergruppen Uppsala fria teater och Köttinspektionen Dans.

Köttinspektionen Dans stöds av Kulturrådet och Uppsala kommuns kulturnämnd.

Mer om Köttinspektionen: http://www.kottinspektionen.org

Följ Köttinspektionen på facebook: https://www.facebook.com/kottinspektionen/?ref=aymt_homepage_panel

 

 

Kajsa Wadhia arbetar konstnärligt och kuratoriellt mellan fälten performance och koreografi och har en MA i Nya Performativa Praktiker från DOCH, Stockholms Konstnärliga Högskola, 2015. Hon utgör tillsammans med Maria Stiernborg performanceduon ”The Disengaged Free Jazz Orchestra”, som undersöker neoliberal kapitalism, prekära arbetsvillkor och konstnären som arbetare. Deras performance kännetecknas ofta av DIY-estetik där friktion, dissonans och humor används för att ifrågasätta rådande samhällsbygge. Hon ingår också i en performancetrio med Moa Franzén och Tove Salmgren som undersöker röst som kroppslig materialitet och koreografiskt verktyg i verken From a Throat of Flesh och Body sung. 2019 startade hon Spekulativa Juntan tillsammans med Maria Stiernborg, Anna Kinbom och Mariana Suikkanen Gomes, ett konstnärsdrivet initiativ som kombinerar högläsning och kollektivt hantverk under temat spekulativ feminism. Sedan 2016 driver hon tillsammans med Tove Salmgren Köttinspektionen Dans- en konstnärsdriven scen för experimentell dans och performance i Uppsala, där hon koreograferar nya format för konstnärliga utbyten och publikmöten. Mellan 2007-2014 var hon medlem i och konstnärlig ledare för scenkonstkollektivet Arena Baubo.

 

Tove Salmgren är dansare, koreograf, kurator och pedagog och har en MA i koreografi från Stockholms konstnärliga högskola. Som koreograf utforskar hon förskjutna perspektiv och verklighet, ofta genom små och relativt anspråkslösa medel, utifrån intresset att förhandla vad konst (och icke konst) kan göra och vara. Soloföreställningen ”I pretend that you speak” (2014) och det kuratoriella samarbetet ”We happen things #3 – a meeting” (2016) presenterades på MDT Stockholm, ”This is not a performance” (2017) på Marabouparken och Weld. Mellan 2015-2017 samarbetade Tove återkommande i diverse konstnärliga interventioner med ”The Blob” (initierad av Anna Efraimsson), en lika delar lekfull men omstörtande kuratoriell persona. Sedan 2018 bildar hon tillsammans med Moa Franzén och Kajsa Wadhia en performancetrio vilken utforskar rösten som fysiskt materialitet och koreografiskt verktyg. Ljudkoreografin ”From a throat of flesh” (2018) har presenterats på Weld, Fylkingen och Köttinspektionen och för närvarande arbetar gruppen med den uppföljande föreställningen ”Bodysung” vilken utvecklas på residens vid MDT, Weld och Köttinspektionen, med kommande föreställningar på Art Lab Gnesta och Weld. Sedan 2016 leder hon tillsammans med konstnären Kajsa Wadhia, Köttinspektionen Dans, och sedan 2017 är hon anställd som adjunkt i perfomativ praktik vid SKH, Stockholms konstnärliga högskola.