Caroline Byström + Lab-presentation + Release för ”Material som drar”

Söndagen den 3 juni 2018

14.00 – 16.00 Lab-presentation med PO$$E, Köttinspektionen Dans och inbjudna gäster

16.00 Release för ”Material som drar”, en publikation bestående av konstnärliga dokumentationer

17.00 MIRAGE Ett solo av och med Caroline Byström (ca 40 min)

18.00 Residensvisning av Past as prologue (arbetstitel), av och med Caroline Byström och Minna Mittilä

Fri entré

×

En heldag med fyra programpunkter avslutar vårens dansprogram!

Koreografen Caroline Byström, som har residens på Kött­inspektionen under våren 2018, kommer att presentera sitt pågående arbete Past as prologue (arbetstitel) samt visa sitt senaste solo MIRAGE, som hade premiär på Weld i maj 2018 (mer information längre ner). 

LAB presentation med Köttinspektionen Dans, PO$$E och inbjudna gäster (Chloe Chignell, Oda Brekke, Ellen Söderhult, Maia Means, Lisa Schåman, Klara Utke Acs, Tamara Alegre, Kajsa Wadhia och Tove Salmgren). Deltagare från veckans Lab på Köttinspektionen delar med sig av format för mötet mellan textläsning och dans/koreografi. Presentationen kommer delvis vara en öppen workshop. Ingen förberedelse krävs. 

Vi släpper ”Material som drar”, en publikation som samlar fem konstnärliga dokumentationer – konstnärer som fått uppdraget att dokumentera delar av Köttinspektionens dansprogram 2017. Publikationen samlar text och bildmaterial av konstnärerna Marie Gavois, Sophie Erlandsson, Anna-Karin Brus, Caroline Byström och Munish Wadhia och är formgiven av Jonas Williamsson. Producerad och initierad av Köttinspektionen Dans. Besökare får var sitt exemplar av publikationen.

Utdrag från introduktionen till publikationen:

Material som drar” är en titel som pekar på möjligheten att material kan ha egen agens – att de kan dra iväg och flyta samman med andra material, immateriella som materiella.

…Att kommissionera konstnärliga dokumentationer är ett sätt för oss att testa begreppet dokumentation från en ofrånkomligt subjektiv horisont; en konstnärlig horisont. Ett sätt att tömma begreppet från idén om det objektiva, det neutrala, det rena. Dessutom är publikationerna ett sätt att problematisera den singulära kreativa människan, och undersöka hur hen hänger ihop med sin omgivning, de omgivande materialen: idéerna, relationerna, kropparna, sakerna – som omsluter oss alla i en ständig rörelse. Material som drar, som tar, hittar, kopplar ihop, klär av och kanske också komposterar oss alla i ett evigt kretslopp?

MIRAGE

av och med Caroline Byström

MIRAGE tog sin start i en undersökning av guilty pleasures där monologen, den singulära kroppen i spelfilm, snarare än en kollektiv förening och upplösning av flera kroppar i en dramaturgisk höjdpunkt  intresserat Byström. När är kroppen ett hack i ett narrativ? MIRAGE är också HERstory och fortskrider genom spekulativa, fragmentariska narrativ och dikter där skapandet av och insisterandet på ihågkomster och översättningar över en tidsperiod är centrala teman.

Liksom föreställningarna Re,or,i n ation och Haligh/A Lie av Byström är solot MIRAGE uppbyggd kring två delar. Solot avslutas med queen bee, och en fysisk läsning med utdrag ur ”Den lesbiska kroppen” av Monique Wittig, en del som både går att lyssna till och titta på.

The Grit is in your name, Sigrid

freeze

your skin boils of lingua-tics and fragments, Sigrid

you were so f* (r)ight

I-less

border-less

under lee

a mountainlark f-l-e-e

at first there had been some really nice puns

Grünewald + Hjertén

then: tone-deaf blankness institutional overruns

Ivan + Isaac consent

her to

Lobotomy

(Dedicated to the artist Sigrid Hjertén)

Hon upprepar sig själv

historien

Hon skriver inte ned sina ord så de tas ifrån henne.

————————

Koreografi och dans: Caroline Byström

Text: Caroline Byström och Monique Wittig

Producerad av: BARCO inom ramen för BARCO Twin Productions

Samproducerad av: Weld och Caroline Byström

Skapad i residens på Weld, MARC, Vitlycke, O Espaço do Tempo (PT) och Mira artes performativas (PT)

Med stöd av Kulturrådet.

Tack till Désirée Wariaro, Skeppsholmsstudion och SITE

BARCO TWIN PRODUCTIONS är en kontext initierad av Dinis Machado(PT/SE)för en parallell utveckling av soloverken MIRAGE av Caroline Byström och CONSUBSTANCIATION av Dinis Machado

Caroline Byström föddes i Taegu, Sydkorea. Hon växte upp i Örnsköldsvik och arbetar som koreograf och dansare i Stockholm sedan hon tog examen från masterprogrammet i koreografi vid Stockholms konstnärliga högskola 2014. Caroline utforskar en ny metod i varje projekt vilket tar sitt uttryck i olika former för presentation. Koreografierna rör sig i gränslandet mellan ljud, text och kropp och ofta undersöker hon det som redan existerar, kanske som en bakgrund, i ett sökande efter parallella narrativ. Caroline är utbildad i dans och koreografi i Köpenhamn, Salzburg, Gießen och Stockholm.

Sedan 2014 har Caroline också dansat med Weld company och där framträtt i arbetsprocesser av Julian Weber, Litó Walkey, Georgia Vardarau, Matthias Sperling, Alice Chauchat, Margaretha Åsberg och Rebecka Stillman.