9 sep Kulturnatten: Mzamo Nondlwanas dansresidensvisning

Kulturnatten i Uppsala

Lördag 9e september

kl 19.00

på Köttinspektionen

Fri entré, ingen föranmälan
(För att säkra plats, kom i god tid)

×
Turning point, Mzamo Nondlwana

Köttinspektionen dans presenterar stolt Wienbaserade koreografen Mzamo Nondlwana, för första gången i Sverige, i residens på Köttinspektionen för att påbörja det koreografiska arbetet Turning point. Under delar av residensperioden har Mzamo haft sällskap av dansaren Evandro Pedroni och musikern Lens Kühleitner som samarbetar i projektet. Under Kulturnatten i Uppsala öppnar vi dörrarna till den koreografiska processen och bjuder in till residensvisning. Mzamo delar med sig av det de har arbetat fram tillsammans, här i soloformat, med osynligt stöd av Lens och Evandro. Varmt välkomna!

Turning point undersöker det överdrivet expressiva genom kropp, rörelse och ljud. Materialet utgår från minnen, erfarenheter och fantasier och djupgående autentiska relationer däremellan. Med naivitet som performativt verktyg adapteras dessa material till olika praktiker av dans och åkallan. En process som lyfter fram erfarenheter och uttryck av djup glädje.

Mzamo Nondlwana en queer icke-binär scenkonstnär, ursprungligen från Johannesburg, Sydafrika. Hens arbete fokuserar på marginaliserade kroppar och ett försök att omstörta koloniala fantasier. 2006 tog hen examen från dansutbildningen MID (Sydafrika) och 2014 från SEAD (Österrike). Hen har arbetat med Michikazu Matsume, Doris Uhlich, Magdalena Chowaniec, Needcompany och Michael Turinsky. Hen är också ena halvan av dj kollektivet Bicha Boo som är ett audio-visuellt performancekollektiv sedan 2017.

Lens Kühleitner är en icke-binär musiker och performancekonstnär som arbetar med ljud, video och rörelse. Konstnärliga verk arbetas fram spontant med växande körer och vänskapskretsar.   Aktuella arbeten inkluderar ljuddesign/musik och performance med Shabnam Chiamani/Lisa U. Tschanz, Lau Lukkarila/Luca Bonamore, Sunggu Hong/Soyoung Park, Olivia Hild, Veza Fernández, Mzamo Nondlwana, Claire Lefèvre, Luís Murillo, Negin Rezaie och Laura Nitsch. Som Lan Rex har hen haft konserter på brut, ImPulsTanz Festival, Popfest Wien, presenterat ett beställningsverk på Hyperreality Festival 22 och släppt 2 EP’s med skivbolaget Tender Matter och en första sång med duon TEARING (Ventil Records). Hen är medlem i PARASOL Dance Company, Tanzquartier Wien 2023 och styrelsemedlem i Pink Noise, en organisation för feministiska pop-kulturella aktiviteter, och har tidigare arbetat med ungdomsverksamhet.

Evandro Pedroni är en brasiliansk performer och koreograf baserad i Wien. Han har den senaste tiden arbetat i produktioner av Cocoon Dance, Akemi Takeya, Elisabeth Tambwe, bland andra. Evandro’s egna arbeten och samarbetsprojekt har presenterats på festivaler som Impulstanz (AT), Imagetanz (AT), PAD – Performance Art Depot (DE), FAKI 18 (HR) och har stöttats av Tanzzentrale Nuremberg, Wien Kultur, WUK, Brut Wien, Im_Flieger, Bears in the Park, HochX Theater och Live Art (DE) och EinTanzHaus (DE).