Residens / The Disengaged Free Jazz Orchestra och Anna Kinbom

Program Onsdag 20 mars

17.30-19.00 Drop-in play tank: Spekulativa juntan

19.00 Rue Madame av Anna Kinbom

19.15 Residensvisning av The Disengaged Free Jazz Orchestra

Fri entré, ingen förbokning

×

Performance-duon The Disengaged Free Jazz Orchestra har residens på Köttinspektionen 5-20 mars för att sätta igång arbetet med Spells & Compost, ett projekt som undersöker magiska formler, spekulativ futurism och materiell ekokritik. Onsdagen den 20 mars bjuder de in till residensvisning tillsammans med konstnären Anna Kinbom som presenterar sitt videoverk Rue Madame, och ingår i det gemensamma konstprojektet Spekulativa Juntan som de startar på Köttinspektionen samma kväll.

17.30-19.00 Drop-in play tank: Spekulativa juntan

I det konstnärsdrivna projektet Spekulativa juntan bjuder konstnärerna Anna Kinbom, Maria Stiernborg och Kajsa Wadhia in till ett dialogbaserat konstverk som på ett lekfullt sätt kombinerar syjunta med högläsning av texter på temat spekulativ feminism. Den här gången läser vi ur ”Ett nytt Atlantis” av Ursula K. Le Guin. Vem som helst kan delta, inga förberedelser eller förkunskaper krävs. Kaffe, te och snacks serveras.  Det går bra att komma när som helst under tiden det pågår, ring på ringklockan så kommer vi och öppnar.

19.00 Rue Madame av Anna Kinbom

Rue Madame är ett nytt videoverk som Anna Kinbom filmat i Paris tillsammans med sin mamma. Det är ett humoristiskt verk om ursprung och frånkoppling, historier och minne. Var kommer vi ifrån och vad väljer vi att minnas och berätta om vår historia, vad faller bort?

19.15 Residensvisning

Med soprummet som rekvisitaförråd experimenterar The Disengaged Free Jazz Orchestra med  hemmagjorda lo-fi instrument, livemixad film och våra egna oskolade röster i en kaospoetisk residensvisning tillsammans med den multifauna som bebor och delar våra liv och  kroppar.

Biografier

I performanceduon The Disengaged Free Jazz Orchestra, bestående av Maria Stiernborg och Kajsa Wadhia, har vi sedan 2013 undersökt prekär arbetsordning, neoliberal kapitalism och konstnären som arbetare genom olika experiment och med olika undersökningsområden. Med bakgrund i koreografi respektive scenografi och bildkonst har vi arbetat fram ett eget scenspråk som blandar starka visuella och koreografiska inslag med ett lekfullt experimenterande med språk, röst och text. Vår konstnärliga praktik utgår från friktion, dissonans och humor som krafter att ifrågasätta rådande samhällsbygge med. Vi har sedan 2013 presenterat verk bl a på Kiasma i Helsingfors, Stockholm Music & Arts, Marabouparken och Studio 17 i Stavanger. Tidigare har Stiernborg och Wadhia arbetat tillsammans som konstnärliga ledare för scenkonstkollektivet Arena Baubo (2007 – 2013). www.disengagedfreejazz.com

Anna Kinbom tog masterexamen i fri konst från Kungl. Konsthögskolan 2013 och har studerat performativ konst på Akademie der Bildenden Künste i Wien. Annas konstpraktik är samarbetsbaserad, hon gör sin konst i kontexten av olika konstnärssamarbeten hon är en del av, som Osäkerhetsprincipen, Dryckesbröderna, 0s+1s Collective, Hagsätra Collective, Spekulativa juntan, Mix Martina och Performance Center. Anna ser performance-situationen som ett tillfälligt samarbete mellan sig som performer och publiken. Anna gör textbaserade performances, mikrohistorier, popsånger samt olika alter egon. Hon använder konstscenen som spelplats för publika anti-framträdanden, vilket för henne innebär ett motstånd mot idén om konst som underhållning. Hon intresserar sig för hur en kan underhålla med så små medel som möjligt. Skrivandet är hennes motor som får stöd av den valhänta kroppens närvaro. Anna har visat verk på Moderna museet, Marabouparken, Göteborgs konsthall och på Casa Victor Hugo i Havanna. www.annakinbom.com