Circles #2 DEAD och Koreograferad läsecirkel med Frida Sandström

Circles #2

Söndagen den 15e Oktober 2017

14.00 – 16.00 Workshop/koreograferad läsecirkel ledd av Frida Sandström

17.00  ”DEAD” av och med Beauty and the Beast

Fri entré

Förbokning rekommenderas till föreställningen. Boka biljett på info@kottinspektionen-dans.se

×
DEAD 2017 Photo: Marta Thisner

 

14.00 – 16.00 Koreograferad läsecirkel ledd av konstnären Frida Sandström

”Tillsammans med resten”

Vi citerar varandra, pratar genom och runtom varandra. Ord sprids ut och vi samlar ihop dem för att skriva vem det är som ska ta emot dem. Vem det är som vi egentligen pratar om. Orden skapar sitt eget innehåll – och det är vi, som pratar med varandra. I denna workshop kommer vi tillsammans att titta närmre på vad det finns för likheter och skillnader mellan att tala och att skriva, vad det innebär att skriva ner något som sägs, och vad för roll det fysiska mötet spelar vid ett språkligt utbyte. Genom att omförhandla de strukturer som varje deltagare i ett sådant samtal upprätthåller, kommer vi att skriva om sammanhanget själv. Det är ett gemensamt författande, där vi alla både är varandras material och författare. Det som skrivs kommer sedan att läsas och kännas annorlunda.
Du kan komma utan förberedelse till denna workshop, det viktiga är att du är intresserad av att lyssna och blir lyssnad på. Det som läses är mötet själv.
Koreograferad läsecirkel

Det här året lägger vi fokus på ”workshop” i de koreograferade läsecirklarna som löper under året; att lyfta och värdera cirkeln som en ömsesidig tid för process, testande, frågande, fumlande. En koreograferad läsecirkel är ett undersökande av hur metoder för dans kan möta metoder för läsning i grupp. Vi föreslår att läsa tillsammans kan vara att dansa tillsammans, och hur vi dansar struktureras av en koreograf för varje tillfälle. Konstnären/koreografen som är inbjuden att hålla i cirkeln väljer texter, metoder och format efter sina egna intressen. Att delta i en koreograferad läsecirkel innebär att samtidigt fråga sig vad en sådan händelse är och kan vara. Vi deltar alla med vår nyfikenhet, våra kroppar, våra öron, vår röst, vår blick och våra tankar. Alla som vill är välkomna att delta, inga förberedelser krävs. Det är alltid möjligt att delta som åskådare/lyssnare/vittne eller som läsare/dansare.

Cirklarna leds på svenska eller engelska. Som deltagare är du välkommen att använda det språk du känner dig mest bekväm med. Vi hjälps åt att översätta när det behövs.

 

Frida Sandströms praktik tar sin utgångspunkt i gränslandet mellan konstkritik och pedagogiska, med skrivande och performance som nav. Hon ingår i konsttidskriften Palettens redaktionsgrupp och skriver återkommande för svenska kulturtidskrifter och dagspress. 2017-18 arbetar hon genom det konstnärliga forsknings- och utvecklingsprojektet The Glossary of the Event tillsammans med konstnären Cara Tolmie och curatorn och Aleksei Borisionok, at the Royal Institute of Art, Stockholm. Hon curaterar konstprogrammet vid Norbergfestival och vid det Rumänska kulturinstitutet i Stockholm. Hon är 2017 års producent för Sound of Stockholm och studerar ett masterprogram i estetik vid Stockholms konstnärliga högskola.

 

Amanda Apetrea & Halla Ólafsdóttir

17.00 ”DEAD” med/av Beauty and the Beast

Det finns en saga som berättar om Beauty and the Beasts fascination av sin egen skugga. De stirrade på den, juckandes, frustandes, pekandes, härjandes, med fladdrande tungor, glödande ögon och blod som rann ur mungipan. Tills deras skugga en dag vaknade, blev levande och sedan åt up dem. Beauty and the Beast är nu ”DEAD”

I mer än två decennier har duon Beauty and the Beast, Amanda Apetrea och Halla Ólafsdóttir, varit en mytisk kraft inom danskonsten. Tillsammans har de skapat nya lyriska uttryck med sina hesa röster och poetiska danser – mediterandes över kärleken och hjärtesorger, vänskap och gemenskap, över krig, död och sex.

Deras nya föreställning, DEAD, är en pornografisk och dystopisk dansföreställning som genom inre och yttre verkligheter löder samman dans, poesi och musik med skönheten i det mörka. Den undersöker uttryck för sexualitet, kropp och kön och flirtar med kraften som finns i kåthet och lust. En kraft som de tror kan flytta berg.

Föreställningen kommer att utföras under samtycke i samförstånd med sin publik, vilket innebär att de som väljer att delta går med på vad som än händer under föreställningen. Det innebär också att vem som helst kan lämna rummet när som helst.

Som alltid handlar det om er och om dem och all kärlek i däremellan.

Om Beauty and the Beast

Amanda och Halla har arbetat tillsammans och isär i olika konstellationer och projekt i flera år nu. Det handlar alltid om vänskap och de är aldrig ensamma. De har samarbetat med till exempel Beauty and the Beast, jazzdans, danceoke, Nadja Hjorton, Emma Tolander, Våroffer, spiritism, realism, feminism, Sidney Leoni, The Swedish Dance History, Stina Nyberg, Zoë Poluch, ÖFA- kollektivet, Emma Kim Hagdahl, Ben Evans, THE FUTURE, Luís Miguel Felix, Mica Sigourney, I’m a very understanding Woman, Mychoreography, Jessyka Watson Galbraith, Lisen Rosell, Chrisander Brun, Mårten Spångberg, Shaking the habitual, Ludvig Daae, Martin Lervik, Undertone, A Series of Event 2012, ekonomi, kris, Marcus Baldemar, Kroot Juurak, Maryam Nikandish, Alice Chauchat, Marcus Doverud, Emelie Garmén, Johan Thelander, Siri Hjorton Wagner, John Moström, Rebecka Stillman, Uri Turkenich, Märta Thisner, Rami Jawhari, Anna Sóley Tryggvadóttir, MDT, Carl Olof Berg, Dorte Olesen, dansa i mörkret, Lovísa Ósk Gunnarsdóttir, Franz Edvard Cedrins, rök och vind, Valgerdur Rúnarsdóttir, Andros Zins-Browne, Elizabeth Ward, Reykjavik Dance Festival, Manon Santkin, Mariana Suikkanen Gomes, INPEX, Mattias Lech, Franziska Aigner, Samlingen, Tom Engels, Buda, Zhala, Andrea Csaszni Rygh, Louise Höjer, Linnéa Martinsson, Islands konsthögskola, Ivar Furre Aam, Karin Dreijer, Riksteatern, Agnes Quackels, Eliisa Erävalo, Iki Gonzalez Magnusson och Sandra Akiiki, kärlek, lust och rädsla.

 

Credits

Av och med: Amanda Apetrea och Halla Ólafsdóttir. Ljusdesign och scenografi: Chrisander Brun. Med musik av: Karin Dreijer, Linnéa Martinsson och Zhala Rifat. Text: Amanda Apetrea och Halla Ólafsdóttir. Skräddare: Kajsa Lisa Larsson. Producent: Sara Bergsmark. Foto: Märta Thisner. Rådgivare: Nadja Hjorton och Chrisander Brun. Ljudmix: Elize Arvefjord. Teknik: Björn Kuajara. Administrativ struktur: Konstnärskooperativet Interim kultur. Samproducerad av MDT, Atalante, Dansstationen och BUDA Art Center, med stöd av Konstnärsnämnden, Stockholms Stad och Kulturrådet. Presentationen är en del av EU-projektet [DNA] Departures and Arrivals, vilket är sam-finansierat av Europeiska Kommissionen genom programmet Kreativa Europa.

Bilder som visas nedan är från DEAD 2017. Foto: Marta Thisner