double solo mirror residency 2020

×
the double solo mirror residency #2 Aitana Cordero (ESP/NL) Photo: Chaja Hertog

(klicka på bilden för att se hela texten)

the double solo mirror residency

the double solo mirror residency har uppkommit ur en vilja att skapa stöttande strukturer för koreografer att ingå i öppna processer. Det är ett kuratoriellt koncept som öppnar upp för nya format för konstnärliga utbyten och reflektioner i relation till koreografiska solopraktiker. Projektet tar formen av en serie dubbelresidens där vi bjuder in solokonstnärer som i sin tur får bjuda in en annan solokonstnär till residenset.

Residenset är centrerat kring frågan om vad ”Performative Feedback” kan vara med den specifika frågeställningen ”Hur kan två solopraktiker reflekteras mot varandra så att feedback uppstår genom performance istället för samtal?” Residenset möjliggör för en experimentell atmosfär och process som uppvärderar reflektionen i sig, framför resultatet. Perioden avslutas med ett offentligt möte med de båda konstnärerna som delar med sig av processen och sina arbeten, och efterföljande samtal.

Kedjeinbjudningar

Residensserien pågår 2019-2020 och bygger på ett format av kedjeinbjudningar, vilket är ett sätt att dels bredda Köttinspektionens kontaktnät och dels för de inbjudna konstnärerna att få möjlighet att möta praktiker och konstnärer som de är nyfikna på att lära känna närmare. 2019 bjöd vi in tre konstnärer som i sin tur fick bjuda in en annan konstnär till residenset. Under 2019 deltog dessa konstnärer i projektet: Jamila Johnson-Small/Last Yearz Interesting Negro (GB), Rowdy Superstar (GB), Sonja Jokiniemi (FIN), Aitana Cordero (ESP/NL), Rani Nair (SWE) och Sonya Lindfors (FIN). Efter genomfört residens fick sedan de konstnärer som bjudits in av sin residenskollega i uppdrag att rekommendera en annan konstnär att bjuda in till årets upplaga av serien, vilka i sin tur bjudit in någon de vill möta i ett residens. Den här kedjan av inbjudningar har lett fram till årets double solo residens där Esete Sutinen (FI) möter Laura Eklund-Nhaga (FI) och Paz Rojo (ES) möter Norberto Llopis (ES) under november månad på Köttinspektionen.

Under det avslutande året av projektet har vi som initiativtagare, Kajsa Wadhia och Tove Salmgren, valt att själva delta i residensserien som ett sätt att få en närmare konstnärlig förståelse för det kuratoriella format och inbjudan till förutsättningslös reflektion och möte. Pga Covid-19 fick utbytet ske digitalt och hemifrån under maj månad (Kajsa från residens på Art Lab Gnesta).

Hösten 2020

I november kommer de två kommande residensen avslutas med ett publikt tillfälle, då vi öppnar dörrarna för en publik att möta konstnärerna och deras arbete. Information om dessa tillfällen kommer publiceras på hemsidan i september eller oktober månad. I det fall resor inte går att genomföra (eller inte är att rekommenderas pga Covid-19) kommer de inbjudna konstnärerna att genomföra residenset ändå, fast från sina respektive hem. Mer information kommer uppdateras här på hemsidan närmare varje planerade publika tillfälle.