Residens: Mzamo Nondlwana

Mzamo Nondlwana
Residens 22 aug – 17 sep, 2023

 

9 september Kulturnatten

kl 19.00-20.00 residensvisning på Köttinspektionen med Mzamo Nondlwana

Fritt inträde, ingen föranmälan

 

Workshop

Datum publiceras här inom kort

Föranmälan

 

×
Turning point, Mzamo Nondlwana

Under augusti- september har vi glädjen att möta Wien-baseraden koreografen Mzamo Nondlwana som har residens på Köttinspektionen med arbetet ”Turning point”, i samarbete med dansaren Evandro Pedroni och musikern Lens Kühleitner.

Turning point är en koreografisk process som undersöker det överdrivet expressiva genom kropp, rörelse och ljud. Materialet utgår från minnen, erfarenheter och fantasier och djupgående autentiska relationer däremellan. Med naivitet som performativt verktyg adapteras dessa material till olika praktiker av dans och åkallan. En process som lyfter fram erfarenheter och uttryck av djup glädje.

 

 

Mzamo Nondlwana en queer icke-binär scenkonstnär, ursprungligen från Johannesburg, Sydafrika. Hens arbete fokuserar på marginaliserade kroppar och ett försök att omstörta koloniala fantasier. 2006 tog hen examen från dansutbildningen MID (Sydafrika) och 2014 från SEAD (Österrike). Hen har arbetat med Michikazu Matsume, Doris Uhlich, Magdalena Chowaniec, Needcompany och Michael Turinsky. Hen är också ena halvan av dj kollektivet  Bicha Boo som är ett audio-visuellt performancekollektiv sedan 2017.

Lens Kühleitner är en icke-binär musiker och performancekonstnär som arbetar med ljud, video och rörelse. Konstnärliga verk arbetas fram spontant med växande körer och vänskapskretsar.   Aktuella arbeten inkluderar ljuddesign/musik och performance med Shabnam Chiamani/Lisa U. Tschanz, Lau Lukkarila/Luca Bonamore, Sunggu Hong/Soyoung Park, Olivia Hild, Veza Fernández, Mzamo Nondlwana, Claire Lefèvre, Luís Murillo, Negin Rezaie och Laura Nitsch. Som Lan Rex har hen haft konserter på brut, ImPulsTanz Festival, Popfest Wien, presenterat ett beställningsverk på Hyperreality Festival 22 och släppt 2 EP’s med skivbolaget Tender Matter och en första sång med duon TEARING (Ventil Records). Hen är medlem i PARASOL Dance Company, Tanzquartier Wien 2023 och styrelsemedlem i Pink Noise, en organisation för feministiska pop-kulturella aktiviteter, och har tidigare arbetat med ungdomsverksamhet.

Evandro Pedroni är en brasiliansk performer och koreograf baserad i Wien. Han har den senaste tiden arbetat i produktioner av Cocoon Dance, Akemi Takeya, Elisabeth Tambwe, bland andra. Evandro’s egna arbeten och samarbetsprojekt har presenterats på festivaler som Impulstanz (AT), Imagetanz (AT), PAD – Performance Art Depot (DE), FAKI 18 (HR) och har stöttats av Tanzzentrale Nuremberg, Wien Kultur, WUK, Brut Wien, Im_Flieger, Bears in the Park, HochX Theater och Live Art (DE) och EinTanzHaus (DE).