Circles #3 The Blob starts a band! / Release för ”Publikationen”

Fredag den 27e oktober (TBA)

The Blob starts a band! / The Blob Releasefest för ”Publikationen”

 

Söndag den 29e kl 14.00 – 16.00

Koreograferad läsecirkel med The Blob / Första repet med bandet

Fri entré/Ingen förbokning (gäller både 27e och 29e okt)

×
Bild: Cissi Efraimsson

The Blob fick i uppdrag att organisera releasefesten för ”Publikationen”, och tar tillfället i akt att samtidigt starta ett band  – tillsammans med alla som vill vara med. (Mer information om detta kommer att uppdateras allt eftersom. The Blob vaknar till liv denna gång assisterad av Anna Efraimsson och Tove Salmgren).

 

Om ”Publikationen”: (initierat av Köttinspektionen Dans: Kajsa Wadhia och Tove Salmgren).

Publikationen har kommit till genom ett intresse av att följa och tänja på de material som danskonsten erbjuder oss. Exakt var dessa material börjar eller slutar är inte vårt huvudintresse, snarare är det hur de tar oss, hittar oss, kopplar ihop oss, klär av oss och kanske också komposterar oss i ett evigt kretslopp – som vi är mycket intresserade av!

Därför bjöd vi in fem konstnärer att ”konstnärligt dokumentera” en serie av koreograferade läsecirklar som anordnades under 2016 på Köttinspektionen. De koreograferade läsecirklarna involverade ytterligare fem koreografer som ledare för var sin läsecirkel och var av experimentell art, där vi frågade oss: Vad är textläsning för slags koreografi? Kan det igenkännbara formatet som läsecirkeln utgör, möjliggöra för ett lekfullt möte mellan initierade och icke-initierade inom dansens diskurs, att mötas mitt emellan teori och praktik; mellan det sagda och det gjorda? Konstnärerna som bjöds in att dokumentera läsecirklarna fick uppdraget att delta på samma villkor som andra deltagare; som åskådare/lyssnare/vittne eller som läsare/dansare. Instruktionen var att svara med sin blick, sitt öra, sin hand eller tanke, genom ett material som skulle gå att trycka på papper.

Grundtanken med de konstnärliga dokumentationerna var att testa begreppet dokumentation från en strikt subjektiv horisont, samt att låta materialen som uppstod på Köttinspektionen plockas upp och flyta samman in i nya material, immateriella som materiella. Dessa har nu samlats in och blivit en del av ”Publikationen”, vilken samlar 5 individuella affischer bestående av konstnärernas inlämnade material. Affischerna består av text/bild av Frida Sandström, Zoë Poluch, Moa Franzén, Maria Stiernborg och Barkman Bark,  formgivna av Jonas Williamsson.

Vid releasefesten kommer alla besökare få ett gratis exemplar av publikationen/affischerna.

 

 

THE BLOB är en elastisk benfri organisationskropp/ ett alter ego/ en konstnär som initierar, curaterar och producerar konst och kultur med förkärlek för dans och koreografi.  Den skapar former och projekt som står för sig själva eller som “blobbar på” olika strukturer genom samarbeten. The Blob drivs av Anna Efraimsson eller i samarbete med konstnärer, forskare, organisationer och institutioner i Sverige och internationellt. Namnet The Blob har två elastiska kroppar som inspirationskällor: barnboksfiguren Barbapapa och skräckfilmen från 50-talet, The Blob. Likt Barbapapa är organisationen flexibel och problemlösande. Men likt skräckslemmet The Blob bor här också kritik, egen agenda och integritet- motkrafter till samtida politiska idéer kring den flexibla kulturentreprenören. The Blob jobbar med maktanalys och eftersträvar intersektionella perspektiv vilket betyder att The Blob som namn är också ett statement, det är en oformlig kropp som kan byta kön och identitet.

 

 

ANNA EFRAIMSSON arbetar som curator, producent, föreläsare och dramaturg. Efraimsson är lektor i koreografi med inriktning på curatoriella praktiker på DOCH i Stockholm och driver sedan 2014 The Blob. Efraimsson är utbildad på Kulturvetarlinjen vid Stockhoms universitet, Études théatrales vid Sorbonne i Paris och på Icpp, Institute for Curatorial Practice in Performance vid Wesleyan University i USA. Efraimsson har tidigare arbetat vid The Kitchen, Kulturhuset, Moderna Dansteatern, Konstnärsnämndens internationella dansprogram och Mossutställningar mfl. Efraimsson har också varit grundare av det feministiska nätverket W.I.S.P. med Sandra Medina, Tove Sahlin och Johanna Skobe samt den internationella scenkonstfestivalen Perfect Performance med Danjel Andersson.

 

TOVE SALMGREN arbetar med dans, koreografi och performance, som initiativtagare och medarbetare i diverse kontexter och format. Inom fältet är hon verksam som dansare, koreograf, curator och pedagog och hon har en MA i New Performative Practices från DOCH, Stockholm. Hennes arbete handlar om att aktivera en kritisk diskurs rörande subjektivitet och makt, och ofta genom att hegemoniska strukturer inom själva fältet dans och koreografi adresseras och problematiseras. Hon är involverad i diverse konstnärliga samarbeten, som med The Blob där lek/instutition/kritik kopplas samman, i det kuratoriella samarbetet We happen things med konstnärerna Manon Santkin och Moa Franzén, och som en av två konstnärliga ledare för Köttinspektionen Dans, en mötesplats och scen för experimentiell dans och koreografi i Uppsala.