Residensvisning ”Lead us” av Lisa Janbell

Residensvisning: filmat material och samtal om arbetet LEAD US av Lisa Janbell
Fredag 7 maj, kl 19.00-20.00 (online, zoom)
Anmälan till:
kottinspektionen@gmail.com
för att få möteslänk
×
Foto: José Figeroa
Under Lisa Janbells residens på Köttinspektionen i april månad filmades LEAD US av José Figueroa. Under denna digitala visning på Zoom visas delar av det filmade materialet, följt av ett publiksamtal där konstnärerna berättar om arbetsprocessen.
LEAD US
Lead Us är en hyllning till alla häxor som har funnits, finns och kommer att finnas.
En koreografisk ceremoni och inbjudan till trollgummornas dansfest.
Ett välkomnande rum för publiken att vila och samla kraft i.
Ett rum där böner, kollektivitet, omsorg och medmänsklighet bejakas.
Tillägnad alla människor som har gått vidare till andra sidan.
Utan er, ingenting!
Medverkande: Lisa Janbell, Bambam Frost, Bianca Traum.
Ljusdesign: Joa Palmér.
Ljudteknik: Lena Bergstedt
Dramaturg: Linda Adami
Kostym: Lisa Janbell
Filmning/foto: José Figeroa

 

Bio

Lisa Janbell is a dancer and choreographer based in Stockholm, Sweden. Specialized in ritual performance and ceremonial dance practices, Lisas artistic practice insists on exploring, in various ways, our relationships to the subconscious. This desire compels her to work on practices of belonging that nurture her deep personal need for collectivity and co-existence with spirits and spirituality. Lisas work is also very inspired by all the days and nights she has spent in nightclubs and parties. Lisa Janbells choreographic work has toured and played around Sweden, Europe and Cuba. She is Educated in traditional dance practices mostly from Cuba in Bailes Folkloricos, at El Instituto Superior de Arte, Havana-Cuba.

Besides her solo projects Lisa Janbell is the other half of the performance duo Dos Oké and the artistic leader of the Swedish-Cuban dance collectivity called SOMOS.

Residens: Tova Gerge och Britta Kiessling

×

*klicka på bilden för att läsa hela texten

Beslut öppen utlysning för residenskonstnärer

Uppsala / Juni 2021

Vi som driver Köttinspektionen Dans har sedan 2016 presenterat och upplåtit lokalen till en mängd konstnärliga praktiker, föreställningar och interventioner som på olika sätt experimenterar med dans och koreografi som konstform, politik, relation. I juni 2021, erbjuds ett residens till dansare eller koreograf, enskild eller grupp, vilket har utsetts genom öppen utlysning.

Vi fick in 40 ansökningar och den 23 mars har vi  tagit beslutet att bjuda Tova Gerge och Britta Kiessling
till residens på Köttinspektionen i juni 2021. Årets urvalsprocess premierade ett arbete som befinner sig i ett experimentellt skede, som introducerar en ny bekantskap till Köttinspektionen, och som passar och kan dra nytta av lokalens specifika förutsättningar.

 

Residens: Tova Gerge och Britta Kiessling

Tova Gerge och Britta Kiessling har tidigare arbetat med disciplin, makt och polaritet på olika sätt, men också med relationer, ömhet och kärlek: kort sagt, praktiker där dubbelheten i att vara nära andra blir synlig. Inom ramen för residenset tar de dessa teman vidare genom en koreografisk och rumslig undersökning av människors relationer till (fantasi-)hundar. De intresserar sig för hunden och hussen-matten, inte så mycket som en faktiskt hund/husse, utan som identifikationspunkt, berättelse och projektionsyta. Om arbetsprocessen och pandemin tillåter kommer det bli en residensvisning i slutet av perioden, mer om detta uppdateras närmare juni.

 

Britta Kiessling skapar scenkonst och står på scen. Hon arbetar också med text och repbondage. Hon intresserar sig för maktens och blickens strukturer när det kommer till kropp, intimitet, begär, sexualitet och inte minst kärlekens möjlighet. Hon har en BA i estetik från Södertörns högskola och har tidigare arbetat med att producera och kurera konstutställningar. I sina arbetsprocesser vill hon lita på intuition och affekt, och behandla frågor om samtycke och intimitet från ett feministiskt perspektiv. Läs mer här: https://kaninfabriken.com

Tova Gerge arbetar med text och scenkonst i många olika roller och funktioner. Hennes konstnärliga intressen cirklar ofta kring frågor om makt, kroppspolitik och subversiv intimitet, med arbetssätt som påverkats av aktivism, koreografi och speldesign. Hon har en master i dramaturgi från STDH och en master i Arts de la Scène från Université Paris 8. Hon är med i scenkonstkollektivet Nyxxx, förlaget Dockhaveri och den konstnärsledda produktionsplattformen Skogen. Läs mer här: https://fingervals.wordpress.com/

Workshop ”Meditation” med Ellinor Ljungkvist

Lördag  5 juni, 2021, 11.00-15.00 inklusive paus

Workshop: ”Meditation” med Ellinor Ljungkvist

Ges på engelska (enkelt språk)

Antal platser i relation till covid-19 rekommendationer

Boka plats genom att maila kottinspektionen@gmail.com

×

*klicka på bilden för att läsa hela texten

Meditation

Koreografen Ellinor Ljungkvist håller i en workshop på Köttinspektionen den 5 juni, en workshop som är en del av hennes forskningsprojektet Meditation. I workshopen kommer deltagare att utforska meditation, skrivande och improvisation. Workshopen riktar sig till både dansare och dansintresserade.

Konstnärlig metod och meditation, baserad på somatiska och självreflekterande metoder, är kärnan i detta forskningsprojekt. Med inspiration från konstnärer och filosofer som Yoko Ono, Marina Abramovich, Virginia Woolf, Bonnie Bainbridge Cohen och Simone de Beauvoir är målet att utveckla och formulera mentala resor. Meditationerna rör sig genom existentialistiska perspektiv på sin egna uppenbarelse och animism, naturalism och sorg.

Om forskningsprojektet: Detta forskningsprojekt är uppdelat i två delar. Den första delen stöds av Dance in Örebro Region som gav möjlighet att starta processen. Den andra delen är på Art House ComPeung i Thailand för vidare utveckling och skapande av meditativt material. Meditationerna presenteras i form av en workshop som ges i samarbete med Teater Martin Mutter ”Festival Going Solo Together”, Weld – plattform för experimentell konst, Dansplats Skog och Köttinspektionen.

Workshop 2021
DansPlats Skog Gävleborg
Weld Stockholm
Köttinspektionen Uppsala

Biografi

Ellinor Ljungkvist är frilansande koreograf, dansare och lärare inom samtida dans, performanskonst och koreografi. Hon driver sin egen koreografiska verksamhet som heter Gala Dance Bergslagen inom vilken hon producerar föreställningar, publikationer och ger workshops och konstnärssamtal. Ellinor är utbildad på Salzburg Experimental Academy of Dance, Inter-University Centre for Dance Berlin och Master i koreografi på Stockholms konstnärliga högskola. Hennes sceniska verk är baserade på verkliga händelser och oftast ur ett kvinnligt perspektiv. Även fast de tar upp allvarliga teman är de mycket humoristiska och underhållande narrativa.

Residens: Lisen Rosell och Petra Gipp

×
Foto- Karl-Erik Olsson-Snogeröd:ArkDes

*klicka på bilden för att läsa hela texten.

I juni kommer scenkonstnären Lisen Rosell och arkitekten Petra Gipp arbeta med projektet Blomsterkiosken, ett projekt som tar avstamp i den brutalistiska byggnaden Blomsterkiosken (östra kyrkogården i Malmö), ritad av Sigurd Lewerentz. Projektet kretsar kring betong, brutalism, feminism, klass och humor, och är ett projekt där scenkonst och arkitektur samarbetar i ett osentimentalt experiment. Kompositör: Foad Arbabi.

Residens: Sanna Söderholm och Elinor Tollerz Bratteby

×

*klicka på bilden för att se hela texten

I juli månad kommer Uncover Choreography, koreografen Sanna Söderholm och dansaren Elinor Tollerz Bratteby, att ha residens på Köttinspektionen för att arbeta vidare med sitt senaste verk A little bit Wet n a little bit Wild.

A little bit Wet n a little bit Wild – ett dansmedley med frihetsdrömmar

Det vilda handlar om att befria sig från kontrollerande förtryck och det våta om lust, svett och njutning.
Efter flera års arbete med rörelse i relation till andra element och uttryck placerar nu Uncover Choreography dansen i fokus i sitt aktuella verk. Utgångspunkten för projektet är några enkla förutsättningar och önskningar – att dansa utifrån lust och uppriktighet. Till synes simpla självklarheter som blottlägger större problem än väntat. Verket undersöker frågor kring samtida tendenser av kontroll. Vi blickar inåt efter något vilt i dansen, i koreografin och i oss själva som utförare. Vi tar oss an en klurig förhandling mellan hantverk och den egna hungern efter progression, anarki, lust och frihet.

Uncover Choreography består av koreografen Sanna Söderholm och dansaren Elinor Tollerz Bratteby. Duon har ägnat sig åt nyfiken, kritisk, experimentell danskonst i tre decennier nationellt och internationellt. Deras gemensamma intresse är att ständigt överraska sig själva, varandra och publiken med utforskande koreografiska arbeten.