Tender motor, Karina Sarkissova och Elinor Tollerz Bratteby i residensvisning 28 juni

Residensvisning av Tender motor, Karina Sarkissova och Elinor Tollerz Bratteby

Fredag 28e juni kl 19.00-21.30

Fri entré

×

Köttinspektionen dans är en konstnärsdriven plattform för dans och koreografi, och vi avslutar vårsäsongen med att bjuda in till en residensvisning med arbeten (i process) av de konstnärer som driver verksamheten, samt Elinor Tollertz Bratteby som bjudits in att dela visning med oss med sin solo process.

 

Tender motor av Kajsa Wadhia, Tove Salmgren och Moa Franzén

Längd: 30 min

”Tender motor” är ett koreografiskt arbete där vi genom repetition och mutation söker, korsar och stör binära uttryck. Genom att använda oss av och leka med praktiker och influenser som acousmatic voice, metal-koreografier, maskinen/motorn, creaturely voice och feminint konnoterade uttryck, söker vi oss in i röster och kroppar som kan utmana idén om det “mänskliga” uttrycket för att skapa kroppar och röster som rör sig och ljudar i ett annat/mer än-mänskligt landskap. I “Tender motor” är det framförallt genom hår, ”handperuker” och röst som dansen utspelar sig. Formatet för framförandet kan liknas vid en underlig kör, eller ett band, där de tre medlemmarna ges utrymme för spontanitet och egna tolkningar inom en kollektiv oskolad röstkropp. Genom en variation av ingångar och metoder, ofta med omedelbar närhet till det löjliga, undersöker vi hur vi kan komma i kontakt med och frigöra olika ljudkroppar i skärningspunkten mellan röst, andning och koreografi.

”Tender motor” är gruppens tredje föreställning som med koreografiska metoder undersöker samband mellan röst, kropp och rörelse. Vi som konstellation har arbetat tillsammans sedan 2018, och skapat två koreografiska verk – ”From a throat of flesh” (2018) och ”When dancing was done with the lungs” (2022).

 

INTER av Karina Sarkissova

Längd: 20 min

INTER är en essäfilm om migrationshistoria, kultur och Intersport. Jag reste längs Norrlandskusten och besökte Intersportaffärer, reflekterade över relationen mellan regler i sport och regler i Svensk kultur.

Av: Karina Sarkissova, Redigering: Ana Barata Martins, Dramaturgi: Oda Brekke, Rådgivning: Harun Morrion, Elien Ronse

Kommissionerad av Myths and Realities – A Lesbian Odyssé, 2020. Ett projekt med och för queera ungdomar i Norrland.

 

where light glitter for no eyes av Elinor Tollerz Bratteby

Längd: 30 min

Jag visar delar ur mitt pågående arbete med projektet Semiotic Hurricane på Köttinspektionen. Semiotic Hurricane samlar ett antal praktiker som växer fram ur mitt intresse att undersöka acceleration över tid. Praktikerna visar vägen till någonstans där ljus glittrar till, knappt urskiljbart för blotta ögat men kanske möjligt att känna.
Semiotic Hurricane inspireras av Byung-Chul Han som tänker kring att tappa sig i en absolut annan, falla, förlora sig, för att sen hitta sig igen. Genom det absolut andra, nåt som inte är jag.

Arbetet med Semiotic Hurricane har stöttats upp av Konstnärsnämnden, Movement Research, Region Uppsala, ccap, Hallen i Farsta, Watch Me Bake, Knivsta CIK, pavleheidler och många oumbärliga påhejare. Tack!

Moa Franzén är verksam som konstnär, skribent och koreograf.Hennes praktik innefattar även rollen som redaktör, dramaturg, pedagog och curator. Franzén har en MFA i Nya performativa praktiker från Stockholms konstnärliga högskola, och en BA från Kungl. Konsthögskolan och Kunsthøgskolen i Bergen. Franzéns praktik kretsar kring koreografi och skrivande som interrelaterade praktiker, med ett särskilt intresse för rösten som performativt material och uttryck. Hon arbetar huvudsakligen med performance och textverk i intersektionen mellan konst, koreografi och litteratur.

www.moafranzen.se

Kajsa Wadhia arbetar konstnärligt och kuratoriellt mellan fälten performance och koreografi och har en MA i Nya Performativa Praktiker från Stockholms Konstnärliga Högskola, 2015. Hennes aktuella konstnärliga undersökningsområde kan sammanfattas som spekulativ feminism, med intresse för sci-fi, magiska formler, vokala koreografier och hemmabyggda instrument. Hon arbetar helst i kollektiva processer och ingår i flera konstnärliga samarbeten, däribland duon The Disengaged Free Jazz Orchestra och kollektivet Spekulativa Juntan. Hon är medgrundare av och driver Köttinspektionen Dans sedan 2016.

www.kajsawadhia.com

Tove Salmgren arbetar som dansare, koreograf, kurator och pedagog. Hon har en MA i koreografi från Stockholms konstnärliga högskola, och mellan 2016-2023 ledde hon tillsammans Kajsa Wadhia, Köttinspektionen Dans. Tove har de senaste decennierna arbetat som frilansande dansare i en mängd koreografiska verk nationellt och internationellt, och de senaste åren är hon anställd som Lektor i koreografi med inriktning på performativ praktik på SKH, Stockholm. Som koreograf utforskar hon förskjutna perspektiv och verklighet, ofta genom små och relativt anspråkslösa medel, utifrån intresset att förhandla hur konst (och icke konst) kan utgöra en performativ mellanmänsklig arena för frihet och transformation.

www.tovesalmgren.se

Karina Sarkissova är frilansande danskurator och dramaturg, baserad i Uppsala och Stockholm. Hon tog examen 2012 på School for New Dance Development (SNDO) i Amsterdam och 2019 på Dutch Art Instititue (DAI). Karina kuraterar den årliga festivalen My Wild Flag tillsammans med Pontus Pettersson, samt perfroanceprogrammet på Norbergfestival med Olof Runsten. Karina är medgrundare av höjden i Östberga, en plats för konstnärig produktion. Hennes praktik är dramaturgisk, koreografisk och kuratorisk; hon arbetar kontinuerligt med andra danskonstnärer och arbetar med koreografisk kontext.

Elinor Tollerz Bratteby

Jag arbetar inom dans och koreografiska fält sedan 2012. Jag samarbetar främst med icke-institutionella konstnärer i Sverige och internationellt, med min bas i Stockholm och Uppsala. Även om min ingång oundvikligen är dans och koreografi, så är mitt tillvägagångssätt i konstskapande och konstnärlig research icke-disciplinärt med tonvikt på ett experimentellt förhållningssätt till material och situationer. Mitt arbete uppkommer genom dans, skrivande, läsning, utklädning, dokumentation och diskursskapande i relation till aktuella fenomen och kunskap från det förflutna och drömmar.

where light glitter for no eyes, Elinor Tollerz Bratteby
where light glitter for no eyes, Elinor Tollerz Bratteby
Tender motor
Tender motor

Naledi Majola Residensvisning 19 juni

Residensvisning av Naledi Majola

Onsdag 19e juni kl. 18.00-20.00

Fri entré

×
oplus_0

Vår residenskonstnär på Köttinspektionen Dans, Naledi Majola, spenderar en månad på Köttinspektionen med en nytt projekt. På onsdagen den 19e juni öppnar vi dörrarna till den konstnärliga processen, och bjuder in er att ta del av olika researchmaterial och performativa utforskanden.

 

Hey girls! Hey gals! Hey ghels! Hey girlie-girls! Hey gworls! Hey girlies!

 

Naledi arbetar med ett projekt som är en fortsättning på ett pågående utforskande av ’Black gender play’. Inspirerad av vardagsspråk från Sydafrika och andra platser, undersöker hen hur genuskodat språk, beroende på hur det framförs, faktiskt kan destabilisera strikta genuskategorier. När och hur kan uttalandet av ordet ”girl” addressera personer utanför den binära betydelsen av ordet? Inspirerad av sin teaterbakgrund och en nyfikenhet på att översätta sin solopraktik till en grupp, skapar hen ett körverk på det här ämnet. Relationen mellan text och rörelse är en viktig del av processen och stöds av Naledis skrivmentor, Andi Colombo.

 

Naledi Majola (hen/han/hon) är en sydafrikansk konstnär och performer, för närvarande baserad i Berlin. Efter att ha tagit examen med en BA i teater och performance 2017 arbetade hen som skådespelare i Kapstaden, Sydafrika. Under samma period började hen att utveckla en scenkonstnärlig researchpraktik som innefattar en mängd olika konstnärliga uttryck, som rörelse, röst, ljuddesign, och text. Hen bor i Berlin sedan 2022 och tog sin MA examen på Solo/Dance/Authorship, HZT, Berlin i februari 2024. Hen vill i sitt arbete upplösa skiljelinjen mellan teori och praktik och inspireras av performance studies, populärkultur, och Sydafrikansk historia och konst.

 

 

Revolve porous bodies 24-25 maj

Performancefestival på Köttinspektionen och Uppsala konstmuseum

24-25 maj 2024

Fri entré till alla programpunkter. Förboka gratis biljetter här ->tickster. Resterande programpunkter kräver ingen förbokning.

Varmt välkomna!

 

Program

Fredag 24 maj

Köttinspektionen

18.00 Insläpp

18.30 Invigningstal

19.00-20.00 Nazar Rakhmanov – POKROV  (Förboka gratis biljett här ->tickster)

20.00-23.00 Musik och mingel- DJ set Omrados

 

Lördag 25 maj

Uppsala Konstmuseum

11.00-17.00 Wezile Harmans – Umdiyadiya – När vi minns

11.30-12.30 Småkonstnärer Hemmet inom oss

12.00- 13.30 Stina Ehn & Oda Brekke – MANUAL 

14.00-14.45 Salad Hilowle – Untitled black gaze on Francis Bacon (Förboka gratis biljett här ->tickster)

15.00-15.30 Jenny Sunesson – Hymn for a Dehydrated Spruce (Förboka gratis biljett här ->tickster)

16.00-17.00 Region Uppsala folkhögskola Dansprojektåret – Student Open Space

Köttinspektionen

19.00-20.00 Naledi Majola – IN FLUX (Förboka gratis biljett här ->tickster)

 

 

 

×

Revolve är en årlig festival för performancekonst. Sedan starten 2016 har festivalen rört sig mellan olika platser i Uppsala med omnejd. Årets upplaga av festivalen – Revolve porous bodies är en hyllning till det ständigt pågående utbytet mellan våra kroppar, våra identiteter och våra omgivningar.

Vad skulle hända om vi lät idéer om avgränsade enheter och skarpa kategorier glida ur händerna, sippra iväg som en förflugen tanke? Vilka flöden och relationer uppstår i detta nu mellan materia, idéer, ytor och rum? Vilka spår, lösa trådar och vålnader dröjer sig kvar i rummet efter mötet?

Bland årets performanceverk finns en gemensam önskan att störa och undfly definitioner och  begränsningar till förmån för det omätbara. Den konstnärliga processen är ofta nomadisk och utvecklas i relation med olika platser, där emotionella världar uppstår i mötet med andra och förändras. Denna process av gemensamma transformationer fortskrider – i mötet med publikens – deltagarnas individuella känsloregister.

Festivalprogrammet sker över två dagar och äger rum på Uppsala konstmuseum och Köttinspektionen.

Revolve porous bodies cureras och arrangeras av Köttinspektionen dans och Uppsala konstmuseum i samarbete med Region Uppsala och Dansprojektåret på Region Uppsala folkhögskola.

Curatorer: Rebecka Wigh Abrahamsson, Uppsala konstmuseum, Kajsa Wadhia och Karina Sarkissova, Köttinspektionen Dans

 

 

Fredag 24 maj
Köttinspektionen

Invigning

Var med och fira invigningen av den åttonde upplagan av performancefestivalen Revolve. Festivalen öppnar med mingel och kl. 18.30 invigningstal med presentation av årets program.

tid: 18.00-19.00

plats: Köttinspektionen

Nazar Rakhmanov – POKROV

En videoinstallation och liveperformance, där en 2×2 meter stor kub blir ett mobilt gömsle som rör sig mellan städer och nationer. Ett verk om identitet, hemmahörighet och nomadism.

tid: 19.00-20.00

plats: Köttinspektionen

“I have constructed this primitive supreme hermitage
for my primitive unsupreme body
in an attempt to ask myself
what am I beyond the fashion of my body, the gaze of somebody?
to take a piece of this land under my clothes,
arrest it for intimacy on my own terms.” 

I maj 2020, under lockdown, skapar jag Pokrov: en 2×2 meter kub, som jag kan gå runt i, iklädd som ett plagg och ett mobilt gömsle. Jag bär det ute på gatorna och i det omgivande landskapet i min födelsestad (Izhevsk, Udmurtien, Ryssland). Dold för omgivning och blickar återbesöker jag platser som bär på barndomsminnen, för att kontemplera min nuvarande identitet och tillhörighet i landskapet och i nära kontakt med jorden. När kriget i Ukraina startade kollapsade mina idéer om att flytta tillbaka dit för att leva, arbeta och älska där. Från den stunden förstod jag att min framtid är att bli nomadisk europé. Pokrov flydde sitt ursprungsland; den delen filmades i Sakartvelo (Georgien) nära den ryska gränsen. Vad betyder det att “höra hemma” här och nu, på platsen du tvingats lämna på grund av krig, och samtidigt vara bärare av språk och kultur från tidigare kolonisatörer och nutida ockupanter av marken? Det här verket skulle inte ha blivit det det tvingades bli, och det är inte färdigt. Det är en slags kontemplation över den kontinuerligt föränderliga relationen till kroppen som bär min identitet och marken jag står på och som jag tillhör.

“so, now we are here,
touch the ground
privet, hello, gamarjoba,
Ӟечбур and other greetings”

Musik och mingel 

DJ set Omrados

tid: 20.00-23.00

plats: Köttinspektionen

Mitt intresse för alternativ elektronisk musik började i tidig ålder då min kusin introducerade mig till artister som The Future Sound Of London. Efter att ha laborerat med musikproduktion under en tid övergick jag till att dj:a och arrangera mindre fester, vilket senare växte till större arrangemang på såväl etablerade uteställen som mer obskyra platser. Vid det här tillfället kommer jag lyfta fram några av de låtar och genrer (som t ex IDM) som ges begränsat utrymme i den miljö jag oftast spelar, men som är viktiga för mig för att de öppnar en lucka till en lite hemlig värld av nya upplevelser.

Lördag 25 maj
Uppsala konstmuseum, slottsparken och Köttinspektionen 

Småkonstnärer Hemmet inom oss

En performance av Uppsala konstmuseums egen konstgrupp med barn och vuxna från Ukraina.

tid: 11.30-12.30 plats: Vasaborgens södra mur, slottsparken.

Vår performance är konsten att röra sig genom tid och rum, där skydd blir ett konstverk och hopp blir vår inspiration. Vi förkroppsligar berättelserna om dem som lämnade sina hem under kriget. Vi utgår från ett tomrum som symboliserar osäkerhet och med varje rörelse växer konturerna av ett hus fram, ritade med enkla linjer, som om de växte fram ur trasiga trådar. Vi förkroppsligar traditioner, bär dem inom oss över gränser och blandar dem med kulturen i ett annat land och våra egna identiteter.

Mot en tom bakgrund skapar vi bilder av minnen och förhoppningar. Med varje rörelse avslöjar vi en del av oss själva och delar vårt öde med publiken. I denna performance får publiken bevittna den resa som var och en av oss gör i våra själar när vi försöker bygga vårt hem ur tomrummet.

Och genom skapandet inbjuder vi alla att reflektera: vad innebär det att ha ett hem? Vad innebär det att skapa ett skydd ur ingenting? Vår performance är en inbjudan till förståelse, empati och inspiration för att tillsammans upptäcka nya horisonter i en värld där kultur och mänskliga kontakter är det värdefulla.

Stina Ehn & Oda Brekke – MANUAL 

Stina Ehn och Oda Brekke, båda dansare och koreografer, utforskar relationen mellan plats och kropp tillsammans med deltagarna på Dansprojektåret på Wiks Folkhögskola. Publiken är välkommen att komma och gå och röra sig runt i rummet.

tid: 12.00-13.30 plats: Uppsala konstmuseum, vån 1

MANUAL är ett verk av Oda Brekke och Stina Ehn skapat för och med deltagarna i Dansprojektåret på Region Uppsalas folkhögskola. Under två veckor har dansarna tagit del av metoder där relationen mellan plats och kropp, intryck och form utforskats. Genom en praktik som växlar mellan att skriva och dansa har studenterna skapat rörelsesekvenser som bär med sig mötet med en särskilt plats. I projektet frågar vi oss hur åskådarens blick kan koreograferas så att hierarkin mellan kropp och rum omvärderas. Kan formalistiska danser bli porösa i mötet med andra material?

Koreografi: Stina Ehn och Oda Brekke

Dans: Milja Vilde, Emelia Muriel Koberg, Natalie Morén James, Ewemande ”Smooth” Ehiwe

Kostym: Elise Nohr

Wezile Harmans – Umdiyadiya – När vi minns

Vilka föremål och minnen tar du med dig till en plats som skall bli ditt nya hem? I denna rumsliga installation är du välkommen att reflektera över dina minnen, tillsammans med andra genom nål och tråd, samt att möta minnen och reflektioner från Sydafrikas turbulenta närtid.

tid: 12.00-17.00

plats: Uppsala konstmuseum, vån 3

Umdiyadiya – När vi minns är en öppen inbjudan från den sydafrikanske konstnären Wezile Harmans att kollektivt reflektera över hur ett hem skapas. Vilka föremål och minnen tar du med dig till en plats som skall bli ditt nya hem? I den rumsliga installationen är du välkommen att reflektera över dina minnen och tillsammans med andra genom nål och tråd sammanfoga delarna. Verket hämtar inspiration från kollektiva minnen och försöker spåra historiska händelser i svarta hushåll under Sydafrikas turbulenta historia i närtid av och tvångsförflyttning av den svarta befolkningen och segregation.

Performanceinstallationen består av en gles bomullstrikå och bandage som sys ihop till en enkel kvadrat och som bildar en replika av de informella bosättningar som skapas i nära anslutning till större städer på grund av arbetstillfällen. Konstnären bearbetar minnen av tid som tillbringats i både välkomnande och icke-välkomnande platser med familj och vänner. Här möts vänlighet och mjukhet i en ogästvänlig och hård miljö. Verket vittnar om att kärlek också finns på oväntade platser, i miljöer som verkar ”trasiga”. Dessa vackra och smärtsamma minnen förtjänar att bli ihågkomna.

På grund av EU:s strikta visumregler tvingades konstnären att medverka utan att vara fysiskt närvarande under själva festivaldagen.

Salad Hilowle – Untitled black gaze on Francis Bacon

En fabulerande performance om konstnärsjaget, identitet och historieskrivning.

tid: 14.00-15.00

plats: Uppsala konstmuseum, vån 3

Untitled black gaze on Francis Bacon (2024) är en performance som kretsar kring sökande och kamp som har premiär på Revolve med Salad Hilowle. I ljuset av konstnären Francis Bacons dramatiska liv söker Hilowle i sitt personliga arkiv. Fascinationen inför Francis Bacons expressiva målningar, laddade med lager av känslor och personliga detaljer, fungerar som en projektionsyta.  Salad Hilowle använder spekulativa fabuleringar och humor för att tänka om det förflutna och det framtida. Verket pendlar mellan konstnärens  pågående arbete med att skriva in den Afro-svenska diasporan i historieskrivningen, samt dessa berättelsers närvaro som motvikt till den etablerade, vita och maskulina historieskrivningen.

Jenny Sunesson – Hymn for a Dehydrated Spruce

tid: 15.30-16.0

plats: Uppsala konstmuseum, Vasasalen -1

Jenny Sunessons live-performance Hymn for a Dehydrated Spruce ger röst åt en gran, som sommaren 2018, till följd av den svåra torkan, började producera en mängd kottar som ett försök att föra sina gener vidare. Verket ingår i en serie auto-etnografiska verk som utforskar det västerländska samhället och dess relation till skogen, ofta med utgångspunkt i konstnärens lokalitet i det lilla samhället Örbyhus i Tierps kommun. Själva granen, med sin säregna stämma, växer på konstnärens tomt. Jenny Sunesson är intresserad av ljudets materialitet och dess bildskapande möjligheter i rummet. I den fyrkanaliga installationen Hymn for a Dehydrated Spruce kombineras field-recordings av granens inre kommunikation med andra vetenskapliga kartläggningar av granars kamp mot torkan.

Region Uppsala folkhögskola Dansprojektåret – Student Open Space

Fyra programpunkter i och utanför museet

tid: 16.00-17.00

plats: Uppsala konstmuseum och parken utanför, samling i receptionen

Dansprojektåret är en vidareutbildning inom dans som har fokus på samhällsengagerade dansprojekt. Under festivalen delar deltagarna med sig av sina olika konstnärliga processer i ett egencuraterat program i och utanför konstmuseet.

Medverkande: Milja Vilde, Emelia Muriel Koberg, Natalie Morén James, Ewemande ”Smooth” Ehiwe, Alimatou Njie

Köttinspektionen

Naledi Majola – IN FLUX

Ett verk som ger uttryck för ett begär att bli ogreppbar.

tid: 19.00-20.00

plats: Köttinspektionen

“Nobody knew who or what you were when you had a suit on.” – Saidiya Hartman. 

Genom lek med svarta könsroller, med kostymer och konstnärens kropp som primära material, ger In flux uttryck för ett behov att bli ogreppbar. Det här behovet har mycket att göra med frågan om blicken och hur vissa sätt att betrakta kan innebära försök att begränsa och kategorisera ständigt föränderliga kroppar. Mycket av rörelsen, ljudet och bildspråket försöker knyta an till  olika svarta sammanhang med sydafrikanska referenser. Särskilt referenser från senare delen av 1900-talet, både inom Sydafrika och i exil, har haft betydande inflytande.

Oda Brekke (SE/NO)

Oda Brekke är en danskonstnär med bas i Stockholm. Hon arbetar internationellt som koreograf, performer och skribent. Hennes verk har presenterats på MDT-Moderna Dansteatern, Weld, Fylkingen, Museum för samtida konst i Zagreb och Bergen Kött. Hon är nyfiken på rum där en kan dröja kvar och intresserad av metoder som komplicerar lineära narrativ och instrumentaliserade förhållningssätt.

Stina Ehn (SE) 

Stina Ehn arbetar som dansare och koreograf i Sverige och internationellt. Hennes koreografiska arbete har presenterats vid Weld i Stockholm, Dance Nucleus Singapore, HAUT och Kiezkapelle Berlin. Hon intresserar sig för dansens materiella relation till den visuella bild den producerar och arbetar experimentellt med detta, ofta i nära samarbete med andra konstnärer.

Wezile Harmans (ZA)

Wezile Harmans (f. 1990, Port Elizabeth) är en bildkonstutövare vars tvärvetenskapliga praktik omfattar performance, video, installation och verk i blandteknik som ett verktyg för social förändring. Hans arbete konfronterar fördomar och arbetar mot social ojämlikhet genom att skapa en plattform för kritisk självreflexivitet i utsatta miljöer. Weziles verk har visat på flera platser, inklusive LSE Firoz Lalji Center for Africa (London), The Center for the Less Good Idea (Johannesburg), Hub Artivism och University of York (CAHR) (UK). Under våren var han artist in residence på Iaspis – Konstnärsnämndens ateljéprogram i Stockholm.

Salad Hilowle (SE)

Salad Hilowle är konstnär och filmskapare baserad i Stockholm. Han föddes i Mogadishu 1986 och flyttade till Gävle sju år senare. Hans arbete kretsar kring identitet, minne och plats och synliggör människor med afrikanskt ursprung i olika svenska sammanhang, nu och i det förflutna. Med hjälp av konstnärliga metoder som video, fotografi och installationer ifrågasätter Hilowle gränser mellan acceptans och exkludering. Han erbjuder en poetisk, svart blick på kulturella artefakter som förminskats av majoritetssamhället – en handling av anspråk och längtan efter en plats som kan kallas ”hemma”. Genom sina forskningsbaserade och samtidigt intuitiva projekt ger Hilowle en gestaltning och ett större djup och en åt den afrosvenska diasporan och livet som afrosvensk idag.

Naledi Majola (ZA)

Naledi Majola är en sydafrikansk konstnär och performer, för närvarande baserad i Berlin. Med intresse för svart historia och genus använder Naledi rörelse, vokala praktiker och text för att närma sig frågeställningar kring dessa ämnen med medveten osäkerhet. Efter att ha tagit examen med en BA i teater och performance 2017 arbetade hen som skådespelare, performancekonstnär och ljuddesigner i Kapstaden, Sydafrika. Hen bor i Berlin sedan 2022 och tog sin MA examen på Solo/Dance/Authorship, HZT, Berlin i februari 2024. Naledis examensverk, In flux hade premiär på Uferstudios 2023.

Nazar Rakhmanov (RU/EU)

Nazar Rakhmanov (Votkinsk, 1991) är en Tatar-rysk koreograf och dansskapare. Driven av ett djupt intresse för hinduisk filosofi och mysticism, tog Nazar sin BA examen i religionsstudier 2014. 2011 började han sin rörelsepraktik som dansterapiassistent för deltagare med funktionsvariationer. Efter att ha introducerats i butoh, nomadisk fysisk teater och nutida dans, flyttade han till Nederländerna 2018 för att fördjupa sin danspraktik. För tillfället är han nomadiskt baserad i Europa.

“Jag är född och uppvuxen i den Udmurtiska Republiken, där lokala spirituella traditioner blev utsuddade av den sovjetiska och post-sovjetiska eran. Osynliga och spirituella ting har nu nästan raderats från ett lokalt kollektivt medvetande. Resultatet av min egen brist på levd erfarenhet av äldre traditioner, är att jag i min konstnärliga praktik söker efter nya former för kontakt med osynliga och spirituella ting.”

Jenny Sunesson (SE)

Jenny Sunesson (f. 1973) är en svensk konstnär som främst arbetar med ljud. Hon är lektor i Sonic Practice. Hennes konstnärskap sträcker sig från fältinspelningar och live-collage till konceptuell ljudkonst och video. Sunesson använder ofta sitt eget liv som scen för mörka, tragiska och ibland komiska verk där verkliga och påhittade karaktärer och stereotyper, samarbetar i alternativa berättelser om hierarkier och maktstrukturer i samhället. 2021 påbörjade konstnären ett nytt omfattande deltagarbaserat projekt med örat mot det mer-än-mänskliga. UNDER var en solcells-driven ljudinstallation med övernattning, vandring och utställning i Florarnas naturreservat, Sverige, i samarbete med Konstfrämjandet Uppland.

Småkonstnärer är en grupp ukrainska barn och mammor som sedan Rysslands fullskaliga invasion våren 2022 återkommande träffas på museet. Under två års tid har de varje fredag tittat på konsten och skapat tillsammans med museets intendent för pedagogik Natasha Dahnberg. Konsten har erbjudit ett lekfullt sätt att närma sig det nya landet, men också en emotionell plats att bearbeta minnen och all osäkerhet som framtiden bär på.

Dansprojektåret Region Uppsala folkhögskola

Dansprojektåret är en vidareutbildning inom dans som har fokus på samhällsengagerade dansprojekt. Medverkande: Milja Vilde, Emelia Muriel Koberg, Natalie Morén James, Ewemande ”Smooth” Ehiwe, Alimatou Njie

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tillsatta residens 2024

Residens 2024

 

Naledi Majola

21 maj- 23 juni

——————

Nefeli Gioti och Elena Novakovits

22 okt- 17 nov

 

We are happy, excited and proud to present our 2024 season of residencies.

In May and June we will get to host Naledi Majola. In October and November, we will be hosting Nefeli Gioti and Elena Novakovits.

Naledi Majola is researching the performance of language through choral text. They will work around how text can destabilize gendered language, to imagine and enact the boundlessness of Blackness and gender diverse identities. In Black vernaculars from South Africa to the US, words can embody and perform to apply to a wider range of people. These kinds of queer embodiments and performances of language can destabilize and broaden fixed gender categories.

Nefeli Gioti and Elena Novakovits will research and explore what dance can do and what it cannot do. They will explore potentialities of togetherness in collaborative processes, and how, even if we love dance, can we critically think about its importance in the Western context? They have an urgency to understand further the promises and dreams circulating in the discourses of dance and choreography, how they are generated, what are they carrying with them and what they render invisible.

During the residencies, Naledi will show their work In Flux during Revolve Festival 24-25th of May. They will also have a residency showing/sharing for a bipoc and LGBTIQ+ community. Nefeli Gioti and Elena Novakovits will have a workshop related to the theme of their work. They would like to enrich the process by adding multiple voices to their perspectives and creating space for critical thinking and doing.

We want to thank everyone applying to our open call for very inspiring, broad and ambitious proposals. We had 133 international applications and 40 national applications. It was difficult to choose only two, yet the process was very inspiring for us.

 

 

Naledi Majola is a South African artist-researcher and performer, currently based in Berlin, Germany.  With interests in Black histories and gender, Naledi uses movement, vocal practice, and writing to approach questions around these topics with decisive uncertainty.

 

Elena Novakovits is a cultural worker in the fields of dance, choreography and performance: dramaturg, researcher, writer, and curator. She collaborates with independent artists in the context of their artistic trajectory and works in cultural event production. She curates performative, discursive, and educational encounters and platforms. She co-runs the independent curatorial platform undercurrent. She has been selected as a fellow in the fourth cycle of Critical Practice (Made in Yu), where the collective systering was formed. Her research interests focus on ecologies of work, politics of labour, curatorial and dramaturgical practices, and cultural models.

Nefeli Gioti (she/her) is a dance researcher, choreographer and dancer who works between Greece and Sweden. She has completed her MA in choreography at the University of Arts in Stockholm as well as her BA studies in Environmental Science in Greece. Her work delves into the narrative operation in the fields of dance and choreography by exploring discursive practices. Website: https://giotinefeli.wixsite.com/research-choreograph

Köttinspektionen Dans

×

Sedan 2016 har vi som driver Köttinspektionen Dans presenterat och upplåtit lokalen till en mängd konstnärliga praktiker, föreställningar och interventioner som på olika sätt experimenterar med dans och koreografi som konstform, politik och relation. Konst är för oss en nödvändigt fri plats för mänsklig kommunikation och aktivitet där vi får rum att experimentera med samvaro och deltagande, och som plattform vill vi agera stärkande för konstpraktiker som väljer den osäkra vägen framför den säkra, som låter mod leda vägen. Att utgå från tillit till såväl publik som konstverk och konstnär är viktigt för oss. Vi vill att Köttinspektionen ska vara en frizon bortom nutidens logik som ofta fokuserar kontroll, resultatet och mätbarhet. Vi vill erbjuda en plats och miljö där konstnärer kan få ro att utforska det oprövade, hoppfulla, högmodiga eller kraschade. 

Vi vill att Köttinspektionen ska vara en plats där olika konstnärliga praktiker kan mötas, utmanas och utvecklas, och bjuder främst in konstnärskap som från olika horisonter arbetar processbaserat på plats i lokalen. Även i de fall vi bjuder in “färdiga” gästspel, har vi för avsikt att låta det vara högt i tak för experiment och omformulering, så att föreställningens format och innehåll kan formas specifikt för det publika mötet just på Köttinspektionen. 

 

TILLGÄNGLIGHET PÅ KÖTTINSPEKTIONEN

Köttinspektionen erbjuder hörslinga, kontakta oss inför ert besök. Lokalen är till större del tillgänglig för besökare i rullstol eller permobil. Hela lokalen är belägen i markplan, ytterdörren kan hissas upp och ramper finns till trösklar. Däremot saknas tillgänglighetsanpassad toalett. Vi arbetar för att i samarbete med fastighetsägaren åtgärda detta.

Våra programpunkter är alltid kostnadsfria. Välkomna!

Köttinspektionen Dans är en plattform för experimentell dans och koreografi i Uppsala, initierad av koreograferna Tove Salmgren och Kajsa Wadhia, och drivs nu av Kajsa Wadhia och Karina Sarkissova. Köttinspektionen delas och drivs av Konstkollektivet HAKA, teatergruppen Uppsala fria teater och Köttinspektionen Dans.

Köttinspektionen Dans stöds av Kulturrådet och Uppsala kommuns kulturnämnd.

Mer om Köttinspektionen: http://www.kottinspektionen.org

Följ Köttinspektionen på facebook: https://www.facebook.com/kottinspektionen/?ref=aymt_homepage_panel

 

 

Kajsa Wadhia arbetar konstnärligt och kuratoriellt mellan fälten performance och koreografi och har en MA i Nya Performativa Praktiker från  Stockholms Konstnärliga Högskola, 2015. Kajsas konstnärliga intresseområden rör sig mellan spekulativ feminism, koreovokala praktiker och kollektiva processer och hon ingår i dessa långsiktiga konstnärliga samarbeten: performanceduon The Disengaged Free Jazz Orchestra med Maria Stiernborg, kollektivet Spekulativa Juntan och en koreovokal trio med Moa Franzén och Tove Salmgren. Hon är medgrundare av och driver Köttinspektionen Dans sedan 2016.

Karina Sarkissova
är frilansande danskurator och dramaturg, baserad i Uppsala och Stockholm. Hon tog examen 2012 på School for New Dance Development (SNDO) i Amsterdam och 2019 på Dutch Art Instititue (DAI). Karina kuraterar den årliga festivalen My Wild Flag tillsammans med Pontus Pettersson, samt perfroanceprogrammet på Norbergfestival med Olof Runsten. Karina är medgrundare av höjden i Östberga, en plats för konstnärig produktion. Hennes praktik är dramaturgisk, koreografisk och kuratorisk; hon arbetar kontinuerligt med andra danskonstnärer och arbetar med koreografisk kontext.

Tove Salmgren arbetar som dansare, koreograf, kurator och pedagog. Hon har en MA i koreografi från Stockholms konstnärliga högskola. Tove har de senaste decennierna arbetat som frilansande dansare i en mängd koreografiska verk nationellt och internationellt, och de senaste åren är hon anställd som Lektor i koreografi med inriktning på performativ praktik på SKH, Stockholm. Som koreograf utforskar hon förskjutna perspektiv och verklighet, ofta genom små och relativt anspråkslösa medel, utifrån intresset att förhandla hur konst (och icke konst) kan utgöra en performativ mellanmänsklig arena för frihet och transformation. Sedan 2018 ingår Tove i en feministisk performancetrio tillsammans med Kajsa Wadhia och Moa Franzén, vilken utforskar hur kropp och röst hänger samman som medskapare till varandras blivande och frigörelse, genom att på olika sätt närma sig den ljudande kroppens materialitet, i skärningspunkten mellan vokalitet, andning och koreografi.  www.tovesalmgren.se