Residens 2023: Jafar The Superstar och Sepideh Khodarahmi

Jafar The Superstar och Sepideh Khodarahmi
Residens 11 maj – 11 juni, 2023

 

4 juni kl 15.00 Konstnärerna deltar i ”UNDER SOLEN”, ett streamat event kl 15.00 + möjlighet att delta på plats (i Stockholm), mer information här

 

8 juni kl 19.00-20.00 Workshop/residensvisning på Köttinspektionen med Jafar The Superstar och Sepideh Khodarahmi

 

Fri entré. Föranmäl genom att skicka ett mail till info@kottinspektionen-dans.se. Bekväma kläder rekommenderas för deltagarna. Workshopen hålls på engelska.

Efter workshopen bjuds på dryck och snack och för dem som vill finns möjlighet att delta i ett samtal med konstnärerna om arbetet.

 

 

×
Jafar The Superstar – SOULLESS WEST Revolve Elsewheres Uppsala konstmuseum 12 maj 2023 foto: Pär Fredin / Uppsala konstmuseum

*klicka på bilden för att läsa hela texten

Under maj/juni månad gästas Köttinspektionen dans av Sepideh Khodarahmi och Jafar The Superstar! De båda konstnärerna påbörjade sitt residens som inbjudna konstnärer att delat med var sitt performanceverk inom performancefestivalen Revolve elsewheres, 12-13 maj, 2023.

På Köttinspektionen kommer duon utforska sitt nya samarbete genom ”Kudd-prinsessan” (Pillow princess) med frågor kring vad en undergiven koreografi skulle kunna vara. Vad är förhållandet mellan passivitet, njutning och själv-bestämmande? Hur överlappar kvinnlighetens ”performance” och antyder det icke-performativa? På vilka sätt kan underkastelse innebära handlingsfrihet, autonomi och kontroll? Hur artikuleras passivitet i queera samtida sammanhang? Vad är anatomin hos kudd-prinsessan?

8 juni kl 19.00-20.00 Workshop / Residensvisning

In the beginning, the real beginning that is, before extrasensory capitalism and over-the-counter ectoplasm, there was one gender: Pangea. Homoousia. Tamashi. Numeral XXI. The pillow princess. Then they were separated in two. Pillow/Princess. Now, lovers at the edge of the galaxy, we’ll rejoin them once again. What is the corporeality of submissiveness? How does one move through non-movement? What is the relationship between queer desire, rest, and reception? 

Sepideh Khodarahami och Edwin Safari är interdiciplinära performancekonstnärer med koreografisk praktik som undersöker passivitetens rörelser under sitt residens på Köttinspektionen 2023.

Torsdagen den 8 juni klockan 19:00 är du inbjuden att delta i en pågående performance-workshop som fördjupar dig i kuddprinsessans anatomi och utforskar förhållandet mellan queer lust, vila och mottagande.

Workshopen är ca en 1 timme lång, efteråt kommer vi att mingla och bjuda på snacks och dryck, och ha ett samtal/feedback-session med konstnärerna för de som vill dela med sig av sin erfarenhet av verket och sitt deltagande.

Bekväma kläder rekommenderas. Det bekvämaste du kan hitta. Kanske en pyjamas, eller varför inte dina favoritunderkläder?

 

Sepideh Khodarahmi

Sepideh Khodarahmi är skådespelare, dansare, koreograf, performer och cirkusartist, utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg och Amsterdams Hogeschool voor de Kunsten. Hon har arbetat på bland annat Unga Klara, Stockholms stadsteater och Uppsala stadsteater och är aktuell på Riksteatern, Dramaten, Konträr i Stockholm och Kiasma i Helsingfors. Hennes arbete kretsar kring kroppen som arena för utforskande, sensualitet och lust som metod, erotik och expansionen av dess innebörd, idén om det smutsiga, att röra sig mellan ”fin och ful” konst och tårtsittning.

Jafar The Superstar

Jafar The Superstar (alla pronomen) är en interdisciplinär drag artist som arbetar med mixed reality performance, subversiv komedi och interaktiva produktioner genom multimedia såsom text, video, spel, musik, somatik och teater. Den mångfacetterade drag personan är en terroristisk hamnskiftare som gör satir av självförverkligande kapitalistiska ideal, kändisdyrkan och ekonomisk underordning.

Jafar The Superstar – SOULLESS WEST 
Revolve Elsewheres 
Uppsala  konstmuseum 12 maj 2023
foto: Pär Fredin / Uppsala konstmuseum
Jafar The Superstar – SOULLESS WEST Revolve Elsewheres Uppsala konstmuseum 12 maj 2023 foto: Pär Fredin / Uppsala konstmuseum
Jafar The Superstar – SOULLESS WEST 
Revolve Elsewheres 
Uppsala  konstmuseum 12 maj 2023
foto: Pär Fredin / Uppsala konstmuseum
Jafar The Superstar – SOULLESS WEST Revolve Elsewheres Uppsala konstmuseum 12 maj 2023 foto: Pär Fredin / Uppsala konstmuseum
Sepideh Khodarahmi – my own room 
Revolve Elsewheres 
Uppsala  konstmuseum 12 maj 2023
foto: Pär Fredin / Uppsala konstmuseum
Sepideh Khodarahmi – my own room Revolve Elsewheres Uppsala konstmuseum 12 maj 2023 foto: Pär Fredin / Uppsala konstmuseum
Sepideh Khodarahmi – my own room 
Revolve Elsewheres 
Uppsala  konstmuseum 12 maj 2023
foto: Pär Fredin / Uppsala konstmuseum
Sepideh Khodarahmi – my own room Revolve Elsewheres Uppsala konstmuseum 12 maj 2023 foto: Pär Fredin / Uppsala konstmuseum
Sepideh Khodarahmi – my own room 
Revolve Elsewheres 
Uppsala  konstmuseum 12 maj 2023
foto: Pär Fredin / Uppsala konstmuseum
Sepideh Khodarahmi – my own room Revolve Elsewheres Uppsala konstmuseum 12 maj 2023 foto: Pär Fredin / Uppsala konstmuseum

Revolve elsewheres 12-13 maj

Revolve elsewheres 12-13 maj

12 maj på Uppsala konstmuseum

13 maj på Wik slottsområde

Festivalprogrammet

Biljettbokning här

×
Eglė Budvytytė - Songs from the Compost: Mutating Bodies, Imploding Stars

*klicka på bilden för att läsa texten

Revolve elsewheres 12-13 maj 2023

Revolve Performance Art Days är en årlig festival för performancekonst. Sedan starten 2016 har festivalen rört sig mellan olika platser i Uppsala med omnejd. Årets festival – Revolve elsewheres vill lyfta fram performancekonstens förmåga att skapa alternativa platser i relation till tid, rum och rådande maktordning.

Vilka rum skapar den konstnärliga processen och var befinner den sig i relation till vår gemensamma plats? Som åskådare är vi delaktiga med personliga erfarenheter och minnen. Ett universum möter ett annat och konstnären är alkemisten som frammanar ett nytt ‘här och nu’ genom det befintliga. Hur kan vi närma oss denna alternativa plats? Hur besöker vi dessa världar från vår egen värld, och vilken är platsen där det sker? 

Festivalen presenterar konstnärer och konstnärskap som på olika sätt rör sig bortom det dominerande narrativet och tar in det mer-än-mänskliga, genom processer som förhandlar och upplöser idéer om centrum och periferi, där det som ofta faller utanför vår uppmärksamhet utgör händelsens centrum. Under två dagar bjuds publiken in att ta del av ett intensivt program på två platser – Uppsala konstmuseum och omgivningen kring Wiks slott, ett kulturlandskap med rik biologisk mångfald. Revolve elsewheres presenterar flera platsspecifika verk och vissa av dem anknyter också till utställningen En postum resa in framtiden på konstmuseet. Här utforskas den sinnliga och imaginära världen jämte frågor om utarmningen av jordens resurser och förlust av biologisk mångfald. Det imaginära erbjuder också läkande processer – ett återförtrollande av världen, där länken till ett arkaiskt förflutet kan förnimmas.

 

Konstnärer

Eglė Budvytytė (NL/LT)
Jafar The Superstar (SE)
Gustaf Broms (SE)
Kristin Nango (NO)
My Lindh (SE)
Norberto Llopis Segarra (ES)
Paz Rojo (ES)
Sepideh Khodarahmi (SE)
Cecilia Germain (SE)

 Revolve elsewheres är organiserad och curerad av Köttinspektionen dans och Uppsala konstmuseum i nära samarbete med Verksamhetsutvecklare dans, Kulturenheten Region Uppsala samt dansprojektutbildningen på Region Uppsala folkhögskola.

Curatorer: Rebecka Wigh Abrahamsson, Uppsala konstmuseum. Kajsa Wadhia och Tove Salmgren, Köttinspektionen Dans

 

 

 

Program fredag 12 maj 17.00-23.00

Plats: Uppsala konstmuseum

Biljetter 150 sek / Reducerat pris: studenter och pensionärer 100 sek / Museum Bar & Café öppet 11.00-23.00

My Lindh
Det fanns nu (performance)

17.00-17.30
21.00-21.30
Vandring i museet, start i entréen.
Språk: Svenska
Begränsat antal platser

En performativ läsning och vandring genom alternativa tider och rum. Performanceverket tar sin utgångspunkt i det platsspecifika textverket Det fanns nu som just nu visas i utställningen En postum resa in i framtiden på Uppsala konstmuseum. My Lindh tar med besökarna på en horisontell och vertikal förflyttning genom Uppsala konstmuseums utrymmen, i ett läge mellan fiktion och vardag, det drömlika och det sakliga, för en upptäcktsfärd om oss själva och det som fanns nu. Performancen genomförs på svenska.

My Lindh är stockholmsbaserad konstnär som arbetar inom olika media; text, video, ljud, performance och installationer. Hennes verk – som gärna involverar betraktaren – utforskar föreställningar om tid, samt undersöker hur idéer om naturen kan rekonstrueras och omformuleras. My Lindhs konst har visats på konstmuseer, konsthallar och kortfilmsfestivaler i Sverige såväl som internationellt, bland annat på Moderna museet i Stockholm, Finska institutet i Paris och Kunstverein München.

Paz Rojo
Lo que baila – That which dances


18.00-18.40
våning 3

“That which dances” är en funnen form. Ett spår, en rest som ber att bli åtnjuten osjälviskt, oberoende av mig. Det som dansar har ingen relation till mig. Det kräver uppmärksamhet utanför alla kategorier jag skulle kunna tilldela det. Det som dansar är det som stannar kvar eller blir över. Det som gör motstånd. Det som irrationellt består: en yta, en rytm, en dröm. Resten av organets avtryck på golvet. Handen som vilar den sekunden. Klyftan genom vilken jag faller i vördnad. Hörnet där jag beslutar mig för att stanna, där jag beslutar mig för att dö. Brasan du funderar över. Askan av minnet av ett hantverk. En hemlighet. En dans som viskar ett obegripligt budskap. Det som dansar är nästan dött. Det är redan borta. Allt som återstår efteråt:” Paz Rojo

”Lo que baila – Det som dansar” föreslår ett förhållningssätt djupt rotat i dansfältet. Att inkludera det som inte är, för att det redan har funnits och för att det genom att inte finnas, dyker in i det som kommer att bli.

Insisterandet och kontinuiteten i Paz arbete har genererat vida och fruktbara konstellationer, som genomkorsas av frågor om vad dans gör och om koreografins affektiva, politiska och estetiska ramar samt deras relation till det kapitalistiska systemets krafter och impulser, med syftet att undersöka en möjlig form av subjektifiering som undkommer dess regim av värdeproduktion. (Andrea Rodrigo, curator för festivalen Amarre på MDT, Stockholm).

Koncept, Dans, Soundscape design: Paz Rojo
Ljudredigering: Paz Rojo and Emilio Tomé

Med stöd av Festival Domingo curaterad av Fernando Gandasegui, La Casa Encendida 2021, (Madrid), och residens-programmen på C.C.C CondeDuque (Madrid) och Köttinspektionen Dans (Uppsala). Tack till: Los Barros (Carlos Marquerie and Elena Córdoba), Begoña Hernández, Norberto Llopis, Ancor Luján.

Paz Rojo är koreograf, dansare och forskare. Hennes arbete placerar sig i intersektionen mellan konstnärliga praktiker, koreografi och filosofi. De praktiker, verktyg och koncept som utgör grunden i hennes forskning har utvecklats i olika format: möten, forskningssammanhang, redaktionella och publiceringsprojekt som hennes bok ”To dance in Age of No-Future” 2019 (Circadian, ideellt förlag , Berlin) och hennes doktorsavhandling (det konstnärliga forskningsprojektet vid Stockholms Konstnärliga Högskola med titeln ”The decline of choreography and its movement: a body’s (path)way”), kuratoriell verksamhet och scenföreställningar, som hennes senaste verk ”ECLIPSE : MUNDO .” För närvarande initierar hon ett långsiktigt forskningsprojekt med titeln ”To Die Well” genom vilket hon undersöker vad som intuitivt skulle kunna benämnas tillvarons prekära ontologi eller förfallet av nuets historicitet: ögonblicket som infaller i utkanten av språket. Med detta projekt försöker hon föreställa sig och träna på den slags konst som rör livet och även livet som kommer efter det aktuella tidssegment vi befinner oss i. En konst kopplad till det som är döende men riktad mot det som kommer efter den tid vi lever i. En konst som, samtidigt som den framkallar kvaliteten av ”att ha varit”, är belägen i en framtid, en tid som ”väntar”, ett ”icke-nu”, ett ”vi-är-ännu-inte” som dämpar upplevelsen av tid som något som ännu måste skapas.

Norberto Llopis Segarra
The Double Session


19.00-20.00
Hörsalen
Språk: Engelska

Härmed välkomnas du till “The Double Session”
“The Double Session” är en dubbelakt
Ett verk som “äger rum” i mellanrummet mellan två akter
som i sin tur “äger rum” under två på varandra följande dagar
närmare bestämt,
12e maj på Uppsala konstmuseum
och 13e maj på Region Uppsala folkhögskola
Den första akten heter “Imorgon”
Den andra akten heter “Igår”
Att ta del av båda akterna är “å det bestämdaste” förbjudet
med andra ord;
Om du har bestämt dig för att se “Imorgon”, är du inte tillåten att se igår.
Om du har tänkt se “Igår”, får du inte ha sett imorgon.

Med bakgrund inom dans och filosofi har Norberto Llopis utvecklat en konstnärlig och tänkande praktik som omfattar kropp, rörelse och performativitet. En praktik som utkristalliseras i en variation av publika möten såsom föreställningar, texter om konstnärlig praktik, performativa konferenser, installationer och durational performance. Hans aktuella undersökningsområde fokuserar på praktiker i relation till konceptet “utförande” (“operation”) inom scenkonst.

Sepideh Khodarahmi
my own room


20.00-21.50
I utställningssalarna, fokus våning 1

föreställ dig att du inte är här just nu, du är på en strand

solen smeker din hud, värmer dig långsamt
värmen leder uppmärksamheten till dina leder
den får dig att sjunka djupt in i dina muskler
dina saker är utspridda på en filt
dina saker avslöjar dig
de skapar en förteckning över vem du är
gör det publikt
visar upp det för alla förbipasserande
ibland behöver vi komma bort
komma undan så att vi faktiskt kan stanna kvar
på vilket sätt kan vi komma i kontakt med vår
hud, kött, ryggrad (som på stranden)?
att tillåta mig själv dyka in i olika lager och skapa mitt eget utrymme
blir politiskt när jag förväntas ta ställning
det här är ett solo som kommer ur längtan
att dansa och ständigt
förändras
för att skapa ett eget rum

my own room av dansaren/skådespelaren/koreografen Sepideh Khodarahmi är ett danssolo skapat för Revolve elsewheres 2023 på Uppsala konstmuseum som baseras på rörelseresearch för verket hydrohug (samproducerat av SITE och MARC med premiär feb 2024 på KONTRÄR).

Genom att använda uppvärmning som format; berör my own room temat att bebo både rummet en befinner sig i, sin egen kropp och konstkontexten; eskapistiska strategier och strategier för att stanna kvar vävs samman med en längtan efter att dansa.

Sepideh Khodarahmi är skådespelare, dansare, koreograf, performer och cirkusartist, utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg och Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hon har arbetat på bland annat Unga Klara, Stockholms stadsteater och Uppsala stadsteater och är aktuell på Riksteatern, Dramaten, Konträr och Kiasma i Helsingfors. Hennes arbete kretsar kring kroppen som arena för utforskande, sensualitet och lust som metod, erotik och expansionen av dess innebörd, idén om det smutsiga, att röra sig mellan ”fin och ful” konst och tårtsittning.

Jafar The Superstar
SOULLESS WEST

20.15-21.30
Vånging 3
Språk: engelska
Begränsat antal platser
Bekväma kläder rekommenderas

(Interaktiv performance)

Jafar The Superstar bygger vidare på sina tidigare verk om spirituell kapitalism och new-age konsumtion för att presentera det helt nya deltagardrivna performancet SOULLESS WEST. En iscensättning av en tantrisk workshop som de deltog på som tonåring. Baserad på det största ‘what-the-fuck’ ögonblicket i deras liv är SOULLESS WEST en knasig antändning av övningar i orgasmisk telepati, kakaoceremoni och hardcore gudomlighet. Performancet dyker ner i självutnämnda spirituella ledares ritualistiska manipulationer för att avslöja hur könade ideologier omformas till kosmiska sanningar inom intill-sekteristiska sammanhang.

Jafar The Superstar (alla pronomen) är en interdisciplinär drag artist som arbetar med mixed reality performance, subversiv komedi och interaktiva produktioner genom multimedia såsom text, video, spel, musik, somatik och teater. Den mångfacetterade drag personan är en terroristisk hamnskiftare som satiriserar självförverkligande kapitalistiska ideal, kändisdyrkan och ekonomisk underordning.

Cecilia Germain
I full hastighet på väg mot förmödrars röster, i en liten skog som är ett rymdskepp

22.00-22.40
Hörsalen
Språk: svenska och engelska

Ett stilla rum, en tillfällig gemenskap, en liturgi. Ett assemblage av ord som vill säga något om vårt nödvändiga samarbete och släktskap till det vi länge försökt att separera oss ifrån, nämligen naturen. Är det möjligt för en afrofuturism, som hämtar näring ur sina traditionella andliga praktiker, att visa vägen framåt i en samtid där planetens överlevnad står på spel? Kan jordens och därför också vår egen dystra framtidsprognos faktiskt förändras genom att vi i vårt inre öppnar upp för andra perspektiv, andra värderingar och livsmål?

Cecilia Germain, född och uppvuxen i Uppsala, är verksam i hela Sverige. Hon tog sin magister i konst vid Konstfack 2006. Sedan 2005 fokuserar hennes arbete ofta på koloniala strukturer i nutid och dåtid, den transatlantiska slavhandeln, sorgearbete, folkhälsa och vägar till läkning. Med hjälp av olfaktoriska verk, botanik, fotografi, installation, grafik, ljud och performance utforskar Germain den afrikanska diaspora hon själv tillhör.

 

Wiks slott och naturpark
Lördag 13 maj 13.00-17.00

Food truck och Café  13.00-17.00

Biljetter 150 sek
Reducerat pris: studenter och pensionärer 100 sek
Barn gratis

Festivalbuss
Uppsala Centralstation – Wik, 12.15- 12.45
Wik – Uppsala Centralstation, 17.10- 17.40

De flesta akterna är utomhus så kläder efter väder rekommenderas.

 

Eglė Budvytytė
Songs from the Compost: Mutating Bodies, Imploding Stars

13.00-13.40
I parken

Medverkanden: Csilla Domonkos, Erika Martikainen, Ida Mandrén, Klara Svejgaard, Line Jonsdotter, Linéa Alfredsson, Wilma Richards Jonasson.

Egle Budvytyte utforskar, tillsammans med dansstudenterna på Wik, ideer och metodologier från videoverket Songs from the Compost: Mutating Bodies, Imploding Stars, vilket just nu visas på Uppsala konstmuseum. 

Performanceverket lyfter fram olika dimensioner av symbiotiskt liv: ömsesidigt beroende, underkastelse och förmultning. Koreografins horisontalitet raderar ut den mänskliga kroppens kännetecknande vertikalitet, vilken istället vecklas ut i landskapet. Kropparna blir platser för aktiviteter, horisontella, mot jordens dragningskraft och varandra.

I workshopen har studentgruppen utgått från frågor om hur kroppen och rörelse kan fungera som en sömlös förlängning av landskapet. Hur kan en specifik plats återspeglas, dess stämning, materialitet och rymd? Kan koreografi bli en teknologi för att ifrågasätta och dekonstruera människans hybris och exceptionalism? Långsamhet, allvarsamhet, underkastelse och uppmärksamhet samt en närläsning av landskapet används för att adressera dessa frågor. Här ingår även ett undersökande  av olika texturer och material som gräs, mossa, döda träd, klippor samt olika relationer och intimiteter mellan kropp och landskap.

Eglė Budvytytė är en konstnär baserad i Vilnius och Amsterdam vars arbete befinner sig i skärningspunkten mellan sång, poesi, video och performance. I hennes arbeten blir rörelser och gester ett språk för att ifrågasätta och undersöka normer, genus och sociala roller. Hon lyfter fram kollektivets kraft och sårbarhet i mänskliga såväl som ekologiska relationer. Eglė Budvytytės konst har presenterats i samband med biennaler och festivaler världen över som i Chicago, Riga, Sydney, Amsterdam, Lofoten Dubai och Venedig.

I samarbete med  dansprojektutbildningen på Region Uppsala folkhögskola, Wik.

Kristin Nango
Being With: Deeper Softs

14.00-14.40
16.00-16.40
I parken
Språk: engelska
Begränsat antal platser

Vad skapar atmosfären på platsen? Hur påverkar den redan din varelses ton andedräkt, ben? Att vara med det mjuka bortom tiden. Att lyssna på lyssnandet. En varelses varande- att känna in föränderliga förnimmelser som blir till i det här, där vi är.

Being With: Deeper Softs bjuder publiken på en lyssnande vandring in i närheten av här. Där vi är blir vad vi är. Nu. När fördjupade fält omgärdar vårt lyssnande – vad uppstår? I kännande och medkännande. Gå och stanna, märka, veta och inte veta. Skiftande uppmärksamhet, lager av plats, tid och land- i ett ljud, en röst som blandas med vinden, som blandas med grenar, med hudens förnimmelse av temperatur, riktning och väder. Borttappat och upphittat, om och om igen tills ett mönster formas att formas i. Vad koreograferar oss i detta vidsträckta fält, detta kontinuerliga skapande av förbindelser och lyssnande horisonter?

Idé, koreograf och performer: Kristin Nango
Kreativ partner och performer: Alice MacKenzie

Kristin Nango är en norsk/samisk scenkonstnär, koreograf, rörelsekonstnär och dansterapeut baserad i Nesodden, Norge. Hon undersöker för närvarande mänskligt lyssnande och avtryck på land, växter och djurliv – med särskild uppmärksamhet på tid och tidsuppfattning. Hon skapar ljudverk, lyssnar-promenader, poesi och koreografi. Being with är en konstnärlig praktik hon utvecklat i samarbete med jorden och landskapet, djupt inspirerad av urfolksperspektiv.

Alice MacKenzie är danskonstnär baserad i Stockholm. Hennes arbete flätar samman spekulativ fiktion, röst- och rörelse-scores med medicinalväxter och bakteriekulturer. Hon delar med sig av sitt arbete i form av intima intra-aktiva performance och läckande zines.  Alice har arbetat med konstnärer som Kristin Nango, Siriol Joyner, Ina Dokmo, Eleanor Bauer, Dora Garcia, Cally Spooner, Tino Sehgal, Yvonne Rainer och Oreet Ashery. Alice samarbetar också med andra konstnärer och organisationer och skapar gemensamma böcker, filmer, performance och installationer i en mängd olika sammanhang.

 

Norberto Llopis Segarra
The Double Session


14.00-15.00
Gymnastiksalen
Språk: Engelska

Härmed välkomnas du till “The Double Session”
“The Double Session” är en dubbelakt
Ett verk som “äger rum” i mellanrummet mellan två akter
som i sin tur “äger rum” under två på varandra följande dagar
närmare bestämt,
12e maj på Uppsala konstmuseum
och 13e maj på Region Uppsala folkhögskola
Den första akten heter “Imorgon”
Den andra akten heter “Igår”
Att ta del av båda akterna är “å det bestämdaste” förbjudet
med andra ord;
Om du har bestämt dig för att se “Imorgon”, är du inte tillåten att se igår.
Om du har tänkt se “Igår”, får du inte ha sett imorgon.

Med bakgrund inom dans och filosofi har Norberto Llopis utvecklat en konstnärlig och tänkande praktik som omfattar kropp, rörelse och performativitet. En praktik som utkristalliseras i en variation av publika möten såsom föreställningar, texter om konstnärlig praktik, performativa konferenser, installationer och durational performance. Hans aktuella undersökningsområde fokuserar på praktiker i relation till konceptet “utförande” (“operation”) inom scenkonst.

Region Uppsala folkhögskola Dansprojektåret
Student Open Space 

15.00-16.10
På olika platser inom Wiks slottsområde

Dansprojektåret är en vidareutbildning inom dans som har fokus på samhällsengagerande dansprojekt. Under festivalen delar eleverna med sig av sina olika konstnärliga processer i ett egencuraterat program på spridda platser i festivalområdet.

Medverkande: Csilla Domonkos, Erika Martikainen, Ida Mandrén, Klara Svejgaard, Line Jonsdotter, Linéa Alfredsson, Wilma Richards Jonasson.

 

Gustaf Broms (SE)
 utan titel (världar av tillblivelser)

15.12-17.00
I parken

att befinna sig i detta ekosystem,
denna pågående process av “jag”, som identifikation till en kropp,
en struktur uppbyggd av fler icke-mänskliga än mänskliga celler,
Vem talar till Vem Varifrån?

då hudens gränser blir en grov förenkling av hur Varelser definieras,
en språkets förenkling, eller en fråga om vem som äter vem?
I denna porösa existens blir omgivning jag och
jag blir omgivning?

då medvetande genomsyrar existens,
framstår ord som utanför och innanför farkosten som förlegat.

Det finns inget där där!

Gustaf Broms är en svensk konstnär som lever och verkar i Vendels skogar,  Uppland. Han arbetar i gränslandet mellan performance, video och installation och intresserar sig för varandet och medvetandets natur, i glappet där kroppens biologiska processer ställs mot intellektets förmåga att tolka erfarenheter. Genom sin praktik undersöker han ett språk som överskrider sprickorna mellan dualismen kropp och sinne samt mellan jaget och dess omgivning. Gustaf Broms medverkar för tredje gången i Revolve Performance Art Days. Hans arbeten har även visats internationellt, bland annat USA, Frankrike, Storbritannien, Iran, Indien, Kanada och Sydkorea. http://orgchaosmik.org/

Tillsatta residens 2023

Residens 2023

Jafar The Superstar (SE)
Sepideh Khodarahmi (SE)
(11 maj – 11 juni 2023)

——————————–

Mzamo Nondlwana (SA/AT)
(21 augusti –17 september)

Information om utlysningen  här

Announcement of Residencies 2023

For our next seasons 2023 we are extremely happy and proud to announce the artists that was chosen from an open call for our new, longer residences. 

In May/June we will have the privilege to meet and work with the artists and performers Sepideh Khodarahmi and Jafar The Superstar, and in August/September the performing artist Mzamo Nondlwana in collaboration with the performer Evandro Pedroni and the musician Lens Kühleitner.

Sepideh Khodarahmi and Jafar The Superstar will be exploring their newly founded collaboration through questions related to what a choreography of the submissive might be: What is the relationship between passivity, pleasure, and empowerment? How do they superimpose the performance of femininity to suggest non-performativity? In what ways can submission hold agency, autonomy, and control? How is passivity articulated in queer contemporary contexts? What is the anatomy of the pillow princess? 

Mzamo Nondlwana will join Köttinspektionen with their movement research practice ’Turning point’, in which they will collaborate with the performer Evandro Pedroni and the musician Lens Kühleitner. The practice is an investigation into movement expression of the experience, adaptation and deep authentic connections through research of memory and imagination. A research and process reminding of the deep joy that exist in experience and expressions. 

During the residencies there will be public moments to open up the artistic process for the public. For example, at one point the artists will host a workshop, dates will be announced here and on our website. Let us know if you want to subscribe for further information about the activities: info@kottinspektionen-dans.se

The open call selection was made by a jury composed of Alba Folgado (independent curator and artist), Maipelo Gabang (choreographer and PHD student SKH), and with us who curates and leads the program, Tove Salmgren and Kajsa Wadhia (Köttinspektionen dans). 

More about the artists and their work will be uploaded within shortly.

Biographies

Sepideh Khodarahmi (she/her, they/them) is an artist working through the medium of dance, acting, and performance art. They studied dance at Broadway Dance Center in NYC as well as a BA in Acting at Gothenburg University, Academy of Music and Drama, and a BA in Mime from Amsterdam Hogeschool voor de Kunsten. Sepideh has been exploring drag as an expression since 2016, both as a performer and teacher. Alongside their career in performance art they also studied Mathematics at the University of Stockholm. They worked with Marina Abramovic, Hooman Sharifi, and Dinis Machado to name a few. They’ve performed on internationally prestigious stages such as The Royal Theatre in Stockholm, Sophiensaele in Berlin, and Teatro Nacional D. Maria II in Lisboa. As a queer persian artist, they are occupied with topics such as eroticism, rituals, witchcraft, death, religion, queerness, and power. In their work, sensuality is a recurring element and method. They have the desire to create art that can both shake up institutions and also be enjoyed by their mother. 

Jafar The Superstar (all pronouns) is an interdisciplinary drag artist working with mixed reality performance, subversive comedy and immersive stage production through multimedia such as text, video, games, music, dance, and theater. With a BA in Gender Studies, their artistic practice has its starting point in decolonial theoretical frameworks and queer futurities, and their multifaceted drag persona satirizes capitalist ideals of self-fulfillment, celebrity worship, and economic subjugation. Jafar has performed at spaces such as Sibiu Int. Theater Festival, NKK and Reykjavik FF, and nationally at MDT, Konstakademien, and Stora Teatern, among others. Currently they are touring with the interactive dance piece “Keeping up with the Iranians’’ and are going on tour with the upcoming play “Baba Karam – through Jamileh and Khordardian’’ this summer, both of which trace and queers Iranian dance- and music history.

Mzamo Nondlwana a queer non-binary performing artist originally from Johannesburg, South Africa. Their work focuses on marginalized bodies and an attempt to subvert colonial fantasy. In 2006 they completed their dance education at MID (South Africa) and in 2014 SEAD (Austria). They worked with Michikazu Matsume, Doris Uhlich, Magdalena Chowaniec, Needcompany and Michael Turinsky. They are also one half of a dj collective Bicha Boo which is an audio-visual performative collective since 2017. 

 

Öppen utlysning för residens Köttinspektionen dans 2023

Nu är utlysningen för nästa års residens öppen!

Residens 1: 11 maj – 11 juni 2023

Residens 2: 21 aug – 17 sep 2023

Information om ansökan och residensen här

Sista ansökningsdag 15 januari 2023

Köttinspektionen Dans

×

Sedan 2016 har vi som driver Köttinspektionen Dans presenterat och upplåtit lokalen till en mängd konstnärliga praktiker, föreställningar och interventioner som på olika sätt experimenterar med dans och koreografi som konstform, politik och relation. Konst är för oss en nödvändigt fri plats för mänsklig kommunikation och aktivitet där vi får rum att experimentera med samvaro och deltagande, och som plattform vill vi agera stärkande för konstpraktiker som väljer den osäkra vägen framför den säkra, som låter mod leda vägen. Att utgå från tillit till såväl publik som konstverk och konstnär är viktigt för oss. Vi vill att Köttinspektionen ska vara en frizon bortom nutidens logik som ofta fokuserar kontroll, resultatet och mätbarhet. Vi vill erbjuda en plats och miljö där konstnärer kan få ro att utforska det oprövade, hoppfulla, högmodiga eller kraschade. 

Vi vill att Köttinspektionen ska vara en plats där olika konstnärliga praktiker kan mötas, utmanas och utvecklas, och bjuder främst in konstnärskap som från olika horisonter arbetar processbaserat på plats i lokalen. Även i de fall vi bjuder in “färdiga” gästspel, har vi för avsikt att låta det vara högt i tak för experiment och omformulering, så att föreställningens format och innehåll kan formas specifikt för det publika mötet just på Köttinspektionen. 

 

TILLGÄNGLIGHET PÅ KÖTTINSPEKTIONEN

Köttinspektionen erbjuder hörslinga, kontakta oss inför ert besök. Lokalen är till större del tillgänglig för besökare i rullstol eller permobil. Hela lokalen är belägen i markplan, ytterdörren kan hissas upp och ramper finns till trösklar. Däremot saknas tillgänglighetsanpassad toalett. Vi arbetar för att i samarbete med fastighetsägaren åtgärda detta.

Våra programpunkter är alltid kostnadsfria. Välkomna!

Köttinspektionen Dans är en plattform för experimentell dans och koreografi i Uppsala, kuraterad av koreograferna Tove Salmgren och Kajsa Wadhia. Köttinspektionen delas och drivs av Konstkollektivet HAKA, teatergruppen Uppsala fria teater och Köttinspektionen Dans.

Köttinspektionen Dans stöds av Kulturrådet och Uppsala kommuns kulturnämnd.

Mer om Köttinspektionen: http://www.kottinspektionen.org

Följ Köttinspektionen på facebook: https://www.facebook.com/kottinspektionen/?ref=aymt_homepage_panel

 

 

Kajsa Wadhia arbetar konstnärligt och kuratoriellt mellan fälten performance och koreografi och har en MA i Nya Performativa Praktiker från DOCH, Stockholms Konstnärliga Högskola, 2015. Hon utgör tillsammans med Maria Stiernborg performanceduon ”The Disengaged Free Jazz Orchestra”, som undersöker neoliberal kapitalism, prekära arbetsvillkor och konstnären som arbetare. Deras performance kännetecknas ofta av DIY-estetik där friktion, dissonans och humor används för att ifrågasätta rådande samhällsbygge. Hon ingår också i en performancetrio med Moa Franzén och Tove Salmgren som undersöker röst som kroppslig materialitet och koreografiskt verktyg i verken From a Throat of Flesh och Body sung. 2019 startade hon Spekulativa Juntan tillsammans med Maria Stiernborg, Anna Kinbom och Mariana Suikkanen Gomes, ett konstnärsdrivet initiativ som kombinerar högläsning och kollektivt hantverk under temat spekulativ feminism. Sedan 2016 driver hon tillsammans med Tove Salmgren Köttinspektionen Dans- en konstnärsdriven scen för experimentell dans och performance i Uppsala, där hon koreograferar nya format för konstnärliga utbyten och publikmöten. Mellan 2007-2014 var hon medlem i och konstnärlig ledare för scenkonstkollektivet Arena Baubo.

 

Tove Salmgren arbetar som dansare, koreograf, kurator och pedagog. Hon har en MA i koreografi från Stockholms konstnärliga högskola, och sedan 2016 leder hon tillsammans med konstnären Kajsa Wadhia, Köttinspektionen Dans, en konstnärsdriven plattform och plats för experimentell dans och koreografi i Uppsala. Tove har de senaste decennierna arbetat som frilansande dansare i en mängd koreografiska verk nationellt och internationellt, och de senaste åren är hon anställd som Lektor i koreografi med inriktning på performativ praktik på SKH, Stockholm. Som koreograf utforskar hon förskjutna perspektiv och verklighet, ofta genom små och relativt anspråkslösa medel, utifrån intresset att förhandla hur konst (och icke konst) kan utgöra en performativ mellanmänsklig arena för frihet och transformation. Sedan 2018 ingår Tove i en feministisk performancetrio tillsammans med Kajsa Wadhia och Moa Franzén, vilken utforskar hur kropp och röst hänger samman som medskapare till varandras blivande och frigörelse, genom att på olika sätt närma sig den ljudande kroppens materialitet, i skärningspunkten mellan vokalitet, andning och koreografi.  www.tovesalmgren.se